:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2019   19:42

0

215

Vučić za RTS: Multilateralizam šansa za male zemlje, nema više jednog šerifa u svetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS, sumirajući boravak u Parizu, da je njegov utisak da značaj multilateralizma raste. Male zemlje osećaju se sve slobodnije i nezavisnije, donose odluke u skladu sa svojim interesima jer više ne postoji jedan šerif u svetu, istakao je Vučić.

Poslednjeg dana posete Parizu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska govorio o pritiscima da se srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji preda nekom drugom i neophodnosti da se zaštiti. 

"Ukazao sam na to kolika je ugroženost naših najvažnijih manastira, pre svega južno od Ibra, od Pećke patrijaršije, Bogorodice Ljeviše u Prizrenu, Manastira Dečani, Manastira Gračanica do toga da se ruše srpska groblja, da ta opasnost uvek postoji i zahvalio se Unesku na svoj podršci koju su nam pružili", rekao je Vučić. 

Kaže da su u Parizu napravljeni dobri kontakti.

"Ako smem da kažem teško da će Kosovo moći da postane deo Uneska ni danas, ni sledeće godine. Mislim da smo i kroz budžetska pitanja i ključna politička pitanja ovde uspeli da napravimo jednu dobru osnovu za sigurnu i čvrstu poziciju Srbije", rekao je predsednik. 

Govoreći o pitanju multiratelizma, Vučić je rekao da je to jedna popularna reč o kojoj se mnogo govori.

"Ima onih koji su za, poput Emanuela Makrona koji je ceo svoj intervju Ekonomistu posvetio multilateralizmu, snaženju Evrope, kao globalnom političkom igraču pri čemu se razlikuju izjave - Makron smatra da Evropa mora da ima svoju armiju da bi bila globačni politički igrač", rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, drugi deo Evrope se oslanja na NATO.

"Ono što je za nas kao relativno malu zemlju važno po svojoj teritoriji i broju stanovnika, je da značaj multilateralizma raste, da se male zemlje osećaju sve slobodnije i nezavisnije i da donose odluke u skladu sa svojim interesima jer više ne postoji jedan šerif u svetu", rekao je Vučić.

To je tema u Parizu i svuda u svetu i mi čini mi se dobro plivamo u tim vodama, istakao je predsednik.

Predsednik Vučić juče nije učestvovao u panelu Uneska, zbog vanrednog poziva na sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

"Ne možete u takvim stvarima da čujete mnogo šta novog. Sve što radite i sve što se mučite, radite da taktički za milimetar pomerate, kao ljudi koji znaju kako ide američki fudbal, jardu po jardu pomerate unapred", kaže Vučić.

Izvor: RTS

VučićParizUNESKO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva