:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 24, 2020   10:38

0

248

Vučić: Zahvalan Grenelu što je razumeo potrebe Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za Kosovo i Metohiju Ričardom Grenelom imao veoma dobar, otvoren i iskren razgovor, koji se, kaže, pre svega ticao, unapređenja životnog standarda ljudi i boljeg ekonomskog i infrastrukturnog povezivanja u regionu.

"U odnosima Beograda i Prištine, međutim, nema lakih razgovora i koju god temu da pokrenete uvek dolazite do politike", primetio je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Predsednik je zahvalio Grenelu što je, kaže, na racionalan način, uz vrlo snažnu agendu i zelju da napredujemo u odnosima, razumeo koje su potrebe Srbije i šta građani žele da vide - da je naša zemlja poštovana, a ne ponižavana kao ranije.

Vučić je preneo da je Grenelu izneo sve probleme koje smo imali od uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije, ističući da smo samo u jednoj godini pretrpeli štetu od 435 miliona evra, ondnosno nešto više od milion evra na dnevnom nivou.

Posebno su, kaže, pogođene prehrambene kompanije, a platili smo i cenu u ukupnoj unutrašnjoj trgovini u okviru CEFTE.

"To je nanelo štetu i ljudima u Prištini, koliko i u Beogradu i svim mestima širom Srbije", rekao je Vučić.

Dodao je da je zahvalan Grenelu što je, kaže, dobro razumeo koliko je važno da se u savremenom svetu svi trude da naprave dogovore i tako prevazilaze barijere.

Razgovori o pitanjima koja ne idu na štetu nikome 

Vučić je istakao da je  zahvalan Grenelu jer je dobro razumeo koliko je važno da se u savremenom svetu prave dogovori i prevazilaze barijere.

Podsetio je i kako se američki predsednik Donald Tramp borio za dogovor sa Kinom, iako su ti odnosi, kako je rekao, neuporedivi.

Istakao je razgovore o infrastrukturnom povezivanju sa Prištinom, napominjući da je srpska strana spremna za izgradnju auto-puta.

Takođe, govorili su i o uspostavljanju železničke linije između Beograda i Prištine.

"Ja sam rekao da je zato od izuzetnog značaja da se ukinu takse, jer je besmisleno da imate železnički saobraćaj bez robe", rekao je Vučić.

Kada je reč o Grenelovim porukama koje su se čule i iz Prištine, a tiču se kampanje za povlačenje priznanja Kosova, Vučić je istakao da je Beograd nudio Prištini dogovor da se napravi pauza u zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama i za priznanje, kao i u kampanji za povlačenje priznanja. Međutim, ističe da Priština svojevremeno to nije prihvatila.

Istakao je da ne prihvata znak jednakosti između povlačenja priznanja i prištinskih taksi.

Bilo je reči i o drugim temama u vezi sa odnosima sa Prištinom, a predsednik je istakao da će se Grenel već u ponedeljak sastati sa ekspertima za železnicu i puteve i da će se nastaviti bliska saradnja po pitanjima koja ne idu na štetu nikome.

Četiri koraka do avio-linije 

Govoreći o uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je tu potrebno preduzeti nekoliko koraka.

Prvi je uspostavljanje kontakta između Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, drugi je pravljenje sporazuma, treći leks specijalis i četvrti - sporazum sa Lufthanzom.

Dodao je da će se na sličan način, samo sa drugačijim akterima, postupati u slučaju železničkog saobraćaja, što je istakao kao veoma važno za srpski narod.

Vučić  je rekao da ni pred Grenelom ne krije da je značajno da se sve to uradi zbog Srba i podsetio da samo u Gračanici živi oko 20.000 Srba, tako da ne treba naglašaviti koliko bi njima to značilo.

Želimo razvijeniju infrastrukturu i snažnije trgovinske odnose", rekao je predsednik.

 

Izvor: T a n j u g ,RTS

Aleksandar VučićRičard GrenelKiMKosovodijalogtakseCEFTA
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva