:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 04, 2021   18:17

0

135

Vučić: Zakon nije protivustavan, ali da idemo na izmene

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas meštanima Gornje Nedeljice da bi, pre nego što bi potpisao zakon o eksproprijaciji, za šta je krajnji rok 10. decembar u ponoć, probao da se napravi novi zakon o izmenama i dopunama.

“Moj predlog je da probamo da napravimo novi zakon o izmenama i dopunama zakona, da ide po hitnoj proceduri u Skupštinu, da možemo da ga usvojimo pre Nove godine. Ako možemo da se dogovorimo oko izmena sa ljudima odavde, ako ne da izmenama vratimo stari zakon, kao da nema izmena. To bi de fakto značilo da zakon ne bi važio", objasnio je on odgovarajući na pitanja meštana.

Samo ne mogu da se igram sa Ustavom Srbije da imate u vidu, poručio je on.

Vučić je naglasio da zakoni koji su usvojeni nemaju nikakve veze sa Rio Tintom.

“Potpisao sam zakon o referendumu, on je usklađen sa Ustavom i najvišim evropskim vrednostima. Ne pada mi na pamet da ga menjam. I zakon o eksproprijaciji je u skladu sa Ustavom, ali postoje norme koje bih sam kritikovao”, rekao je on.

Ukazao je da je država ispala nefer, na primer, prema Čačanima u odnosu na Kruševljane, jer je u Kruševcu plaćala kvadrat 105 dinara, a u Čačku 80 dinara.

“Ako smo dali 105 dinara za Moravski koridor u Kruševcu, morali smo i u Čačku da damo istu svotu, ali smo se rukovodili zakonom, jer Poreska uprava je tako procenila. Onda razumem gnev ljudi u Čačku, koji kažu što ste davali tamo toliko, a ovde manje”, dodao je on.

Istakao je da se njemu u zakonu nije dopao ni rok od samo pet dana ako nekog ostavite bez lične imovine, ali je eksproprijacija, ako hitnost nalaže, potrebna mera. 

"Država je nastala na rudarstvu, mora da gradi puteve, ali i da plati ako uzme nešto, i država plaća i to više nego što je državna cena, iako je svima to uvek nedovoljno", poručio je Vučić meštanima koji su danas razgovarali sa njim.

Vučić: Do izmene zakona i studije neće biti eksproprijacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Gornjim Nedeljicama meštanima sela jadarske doline da im do izmene Zakona o eksproprijaciji i studije o uticaju rudnika litijuma na zaštitu životne sredine neće biti eksproprisan nijedan objekat.

"Mi ćemo dodatno da promenimo zakon i tek kada ga promenimo onda ćemo da tražimo studiju uticaja na životnu sredinu, koja će biti vrlo strogo cenjena, a onda ćemo sa vama da razgovramo o svemu drugom. Do tada niko vam neće eksproprisati nijedan objekat, niti tražiti bilo šta od vas", poručio je Vučić meštanima.

Oni su se prethodno žalili Vučiću kako iz Rio Tinta vrše pritisak na njih u vezi sa otkupom imovine.

Istakao je da je to apsolutno fer i relano, kao i to da će oni sami doneti svaku odluku o tome da li hoće da imaju rudnik litijuma ili ne.

Vučić meštanima Jadra: O rudniku konačnu odluku donosite vi

Konačnu odluku o rudniku u dolini Jadra doneće građani, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić, dodajući da je važno da imaju sve informacije i da ih niko ne obmanjuje.

„Nećemo donositi nikakve nove odluke što se tiče konačnog postojanja rudnka. Tu odluku ćete doneti vi. Samo hoću da imate sve informacije, i po tom pitanju ćemo pomoći i nikome nećemo dozvoliti da vas vara, obmanjuje, već ćemo da gledamo da pomognemo, ali ništa više od toga“, rekao je Vučić meštanima Jadra posle dvoipočasovnog razgovora u Gornjim Nedeljicama.

On im je preneo da je i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, u razgovoru sa njim iskazao veliku želju za neuporedivo bližu saradnju sa Srbijom, ne samo zbog litijuma, već i zbog drugih metala, u budućnosti i zbog bakra i zlata.

Vučić je ukazao da u Boru ima problema sa kvalitetom vazduha, ali manje nego nekada, a rudnik u Boru izdržava ceo grad, dodajući da je prosečna plata u Boru veća za 140 evra od one u Loznici, iako Lozničani, kaže, nisu ni manje vredni ni manje snalažljivi, samo zbog vrednog rudnika.

Dodao je da u tom procesu postoje proces rudarenja, rafinisanja, katode, a četvrta faza je proces izrade baterija, navodeći da bi samo proizvodnja baterija dovela broj stanovnika u Loznici na 90.000.

„A, zamislite da dovedemo neku od najmoćnijih nemačkih kompanija, proizvođača električnih automobila... Imala bi Loznica 120.000 stanovnika i bila drugi najbogatiji grad u Srbiji. Ali, to je sve na dugom štapu, i ne bih da obećam nešto što nisam u stanju da obećam“, rekao je Vučić.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićGornje NedeljiceZakon o eksproprijaciji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva