Vučić: Zakon o tzv. OVK dodatno šikaniranje Srba

:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 07, 2020   12:02

0

42

Vučić: Zakon o tzv. OVK dodatno šikaniranje Srba

Užasna je za nas vest najavljeno donošenje zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK u Prištini, jer je to uvođenje verbalnog delikta, zabrana drugačijeg mišljenja i dodatno šikaniranje i maltretiranje Srba, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

 

On je dodao da je na to upozorio i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i zamolio ga da to uzme u obzir.
"Ako je suština da niko ne sme da misli svojom glavom, srpskom glavom, već da bude saglasan sa onima u Zagrebu, pa da idemo da slavimo ''Oluju'', sa onim što kažu u Sarajevu, da Ćopić ili Šantić ne moraju da imaju ulicu, ili sa onima u Prištini o sukobu 1999. godine. To nema nikakvog smisla", rekao je predsednik Srbije.
Dodao je da će se videti kako će Brisel da reaguje, dodajući da to pitanje ima i značajne unutrašnje konotacije u samoj Prištini.
"Ali, kada vidim da dolaze na razgovore i dobijaju podršku dela međunarodne zajednice, vidim da je smisao svega da Srbija prizna Kosovo. Onda nam to i kažite, da nećete da razgovarate i da je to smisao svega. Čekam samo da nam to u nekom momentu kažu", rekao je Vučić.
Dodao je i da je predlog Beograda, u poslednjoj rundi razgovora o ekonomiji, bio da na robi koji se uvozi na KiM piše Srbija, bez Republika Srbija, ali da ne dolazi u obzir da na robi koja stiže sa KiM piše Republika Kosovo.
"Želeli smo da razgovori budu suštinski, ne formalni, da se time rešavaju problemi, a ne da neko samo čeka da prođe vreme kako bi nam isporučio zahtev koji bismo morali da prihvatimo ili odbijemo i budemo prokazali od svih", rekao je Vučić.
Usledile su floskule i sve se pretvorilo u birokratske norme, dodao je Vučić i ponovio da Beograd želi ekonomsku saradnju, jer je za nas važno da se poštuju četiri ključne slobode - protoka ljudi, robe, usluga i kapitala.

Jasna poruka Srbima na KiM da su nepoželjni

Najavljeno donošenje zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK u Prištini je vrlo loše za Srbe na KiM, pošto će biti izloženi vrlo velikom pritisku, rekao je Vučić i istakao da će Srpska lista tome morati oštro da se suprotstavi.
"Verujem da ćete već danas popodne ili sutra imati informaciju od Đurića, jer Srpska lista će tome morati vrlo oštro da se suprostavi".
Vučić ističe da su takvi zakoni poruka da ne želite da vidite Srbe koji žive na Kosovu i da je to jasna poruka srpskom stanovništvu na KiM.
"Mislim da je to čak i američki ambasador Kosnet dobro primetio", dodao je Vučić.
On je podsetio na hapšenje Ivana Todosijevića, zbog reči da je OVK činila zločine.
"Ivan Todosijević je jedan vrlo hrabar i porodičan čovek, momak iz Zvečana, znam koliko se mučio i koliko mu je to teško padalo i mogu da zamislim kako će to teško pasti drugim običnim ljudima", rekao je Vučić.
Ističe da će Srpska lista morati da preduzima određene mere tim povodom.

Samo jedinstvom možemo da očuvamo zemlju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na jedinstvo u ne lakoj situaciji i izazovima pred kojima je zemlja, jer se, kaže, samo tako može očuvati zemlja, ostvariti uspesi i trasirati još bolji put u budućnost.
„Za nas situacija nije laka. Na međunarodnoj sceni se ne mogu prognozirati mnoge stvari. Nije jednostavno reći, na primer, šta možemo očekivati ni u odnosu između Moskve i Minska, pa se ne može predvideti ni pozicija Srbije u odnosima svetskih sila“, objasnio je on.
Vučić je, na konferenciji za štampu, podsetio da svi govore o potrebi priznanja Kosova, kao što pominju kao jedino rešenje za BiH, ne da RS ne postoji, ali da se njene nadležnosti prebace na centralni nivo.
„Zbog toga tražimo od ljudi u Srbiji, ne da političke razlike i demokratija ne postoje, ali da razumeju težinu pozicije u kojoj se nalazimo i da što jedinstveniji nastupamo“, podvukao je on.
Vučić je kazao da samo tako možemo da očuvamo svoju zemlju, ostvarimo uspehe i trasiramo još bolji put u budućnost.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva