:

:

TV Most

Foto: Predsedništvo Srbije

clock

Septembar 11, 2019   14:29

0

212

Vučić: Želimo češke investicije

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da postoji želja da češki privrednici dolaze u Srbiju u još većem broju, kao i da se podstaknu srpski privrednici da izvoze ili investiraju u Češku.

Vučić je, na otvaranju Srpsko-češkog poslovnog foruma, istakao da je zadovoljan što vidi privrednike iz Češke u Beogradu, ali i veliki broj srpskih privrednika zainteresovanih sa saradnju sa tom zemljom.

To pokazuje koliko je napredna češka ekonomija, ali pokazuje i da se srpska ekonomija polako, ali sigurno oporavlja - da imamo uređene javne finansije, pod kontrolom, sa smanjivanjem javnog duga, suficit u budžetu četvrtu godinu za redom, istakao je Vučić.

"Nema te vrste finansijskih ili nekih drugih makroekonomskih rizika za ulaganje čeških privrednika", podvukao je Vučić.

On je rekao da je Srbija želi značajno da podigne nivo investiranja u zemlju, te podsetio da je Češka, sa poslednjim ulaganjima u Telenor i Telenor banku, kao i u Knjaz Miloš, postala četvrta zemlja po nivou investicija u Srbiju.

"Mi smo 12 ili 13 trgovinski partner. To možemo da pojačamo, iako smo više nego utrostručili trgovinsku razmenu u poslednjih 10 godina", rekao je Vučić.

On je poručio da će se, tamo gde postoje problemi, kao što je slučaj sa Češkim domom, nastojati da se nađu najbolja rešenja.

"Ovo je moje obećanje vama - da ću se i lično baviti svakim problemom, jer želimo da dolazite u većem broju u Srbiju, da ulažete u našu zemlju", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da želi da podstakne srpske privrednike da izvoze što više u Češku, a, oni koji imaju novca, i da investiraju u tu zemlju.

"Moja vrata za sve češke i srpske privrednike biće uvek i u potpunosti otvorena", poručio je Vučić.

Dodao je da, što se tiče državne saradnje i saradnje sa državni kompanijama, postoji apsolutna otvorenost za češke investicije.

"Dobrodošli ste u našu zemlju. Uveren sam da će naša saradnja biti na još višem nivou", zaključio je Vučić.

Zeman: Do sledeće posete, očekujem još bolju saradnju

Češki predsednik Zeman izrazio je očekivanje da će privredna saradnja Srbije i Češke, koja je inače četvrta zemlja po broju investicija u Srbiji, dodatno porasti do njegove naredne posete Beogradu.

Tome će, kako je ocenio, doprineti i otvaranje stalnog prostora pri ambasadi i u Češkom domu, za razgovore privrednika.

Zeman je podsetio da je uvek govorio, kako kaže, "neprijatnu činjenicu" - da je dobro kada trgujemo jabukama, ali da je bolje saditi stabla.

"Zato mi je drago, ne samo sto 'sadimo stabla' u Telenoru, Telenor banci i Knjaz Milošu", rekao je Zeman i svima poželeo da sade ona 'stabla' od čijih plodova će korist imati i njihova deca.

Zeman je, na otvaranju Srpsko-češkog poslovnog foruma u Palati Srbija, u prisustvu više od 150 najuspešnijih privrednika, ocenio kao veoma dobro što postoje takve prilike za susrete i što ministri imaju bilateralne sastanke.

Međutim, još lepše će biti ako prostor za ove susrete bude permanentan, rekao je Zeman i dodao da je razgovarao sa ambasadorom, te da će se "Čeh trejd" preseliti u ambasadu.

On je naveo da je to korak koji vodi ka unapređenju saradnje.

"Ako bismo uspeli da rekonstruišemo Češki dom, to bilo drugo mesto za stalne susrete i iskoristili bismo ga za češko-srpsku saradnju", rekao je Zeman.

Podsetio je da između Srbije i Češke ne postoje nikakve prepreke, pa ni u oblasti trgovine.

"Ne uvodimo suvišne carinske mere, kao što to rade neki drugi, već suprotno, i zbog toga se povećava obim trgovine između dve zemlje", rekao je predsednik Češke.

"Nadam se, kada sledeći put dođem kao predsednik, a imam još tri i po godine mandata, a doći ću još jednom, da ćemo uspeti da međusobna trgovina bude još veća", rekao je Zeman.

Češki predsednik je govorio i o Avala filmu, studiju i saradnji koja može uticati na dalji razvoj.

Izvor: Танјуг

VučićZemaninvesticiječeški privrednici
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva