:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 15, 2019   14:55

0

263

Vučić: Značajne subvencije za podizanje privrede na istoku Srbije

Obilaskom Zaječarskog okruga predsednik Aleksandar Vučić nastavio je kampanju "Budućnost Srbije". Država će obezbediti značajne subvencije za podizanje privrede na istoku zemlje, izgraditi puteve i drugu infrastrukturu, kako bi zadržala stanovništvo i pospešila veći natalitet, poručio je Vučić u Boljevcu.

Predsednik kaže da smo najviše izgubili stanovnika u tom delu Srbije u periodu između 2000. i 2010. godine i zamolio građane da imaju u vidu da bez više dece nećemo imati budućnost, koliko god fabrika, puteva i bilo čega gradili.

"Šta će nam teritorija i sve ako nemamo budućnost, samo razmislite o tome", naglasio je Vučić.

Naveo je, takođe, da smo samo u Zaječaru u poslednje dve decenije izgubili 16.500 ljudi, u Knjaževcu 12.000, Sokobanji sa 17.000 na 14.000 ljudi, a u Boljevcu 4.500 ljudi.

Vučić je najavio da će država pokušati da dovede investitora za otvaranje fabrike drvne industrije i sve drugo što je potrebno kako bi građani mogli da žive bolje.

Obilazak pogona fabrike FPM "Agromehanika"

Kaže da će još dolaziti u Boljevac i pokušati da pomogne na sve načine. Zahvalio je građanima na podršci i poručio da bez toga država ništa ne bi mogla da uradi.

Vučić kaže da će iz godine u godinu biti sve veće penzije i da će građani živeti bolje, kao i da će država nastaviti da kontroliše javne finansije.

Naglasio je da se u toj fabrici u Boljevcu primenjuje dualno obrazovanje i da već daje prve rezultate. Dodao je da su to u Evropi odavno uradili i da možda kasnimo sa tim, ali, što bi rekla poslovica – nikada nije kasno ili bolje ikada nego nikad.

Kaže da je Boljevac u trećoj kategoriji opština po razvijenosti i da može da dobije i značajniju podršku.

Vučić je primetio da predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović ima pet sinova i istakao da je to dobar primer i da bi voleo da i drugi predsednici opština imaju toliko dece.

Predsedniku su se tokom obilaska fabrike obratili meštani Boljevca i okoline sa molbom da im pomogne u rešavanju nekih od lokalnih problema.

U obilasku fabrike FPM "Agromehanika", uz predsednika, bio je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Tokom posete Zaječarskom okrugu predsednik je obišao i novoizgrađeni hotel "Ramonda" na Rtnju, koji će večeras biti svečano otvoren, a prve goste će primiti od 1. jula.

Predsednika je oduševio izgled hotela zbog kojeg se čovek, kako je primetio, oseća kao da je u nekom turističkom kompleksu van Srbije. Zahvalio je vlasnicima hotela što su uložili veliki novac i pozvao građane Srbije da od 1. jula posete Rtanj, istočnu Srbiju i taj hotel.

Vučića su upoznali sa problemima sa kojima se suočavaju meštani Rtnja, a to je slab vodovod i kanalizaciona mreža koja ne postoji, a predsednik je obećao da će država, s obzirom da se radi o siromašnijoj opštini, pomoći u rešavanju tih problema.

Uputio je vlasnike hotela da se raspitaju za subvenicije za zapošljavanje koje država daje i od 50 odsto, a predstavnicima lokalne samouprave je poručio da pomognu u pravljenju gondole u blizini hotela, jer je projekat već spreman.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je sa predsednikom obišao hotel "Ramonda", rekao je da će to ministarstvo rešiti prioblem puta od naseljenog mesta do hotela, kao i probleme telekomunikacije, jer na mestu gde je hotel nema mobilnog signala.

Hotel je nazvan po cvetu koji raste na Rtnju, a koji je simbol srpskog stradanja u Prvom svetskom ratu ali, kako je rekao konsultant investitora hotela "Ramonda" Radomir Sančević, ujedno i simbol regeneracije.

Okružen netaknutom prirodom, na 600 metara nadmorske visine, hotel "Ramonda" se prostire se na 3.500 kvadrata, a u njega je do sada, u prvoj fazi, uloženo preko pet miliona evra i zaposleno je 58 radnika, koji su većinom iz Boljevca i nekolicina njih iz susedne opštine –Soko Banje.

"Ako se nađe zlato kod Boljevca – neće otići u pogrešne ruke"

Predsednik Aleksandar Vučić je na pitanje novinara da li će se otvarati rudnik zlata u Savincu kod Boljevca rekao da je još rano govoriti o tome, ali da ako bude utvrđeno zasigurno da tu ima zlata – ono neće otići u pogrešne ruke.

Vučić je rekao da proverimo mi to sve, da se ne radujemo zlatu pre nego što smo ga zasigurno našli.

"Ali, ne brinite, nećemo dati da ode u pogrešne ruke, kao što su neki drugi nekada davali istražna prava da bi dobili po 100.000 evra u svoj džep", naglasio je Vučić.

Mediji su pre dve godine objavili da je kanadska kompanija "Mundoro" pronašla zlatnu žicu u okolini boljevačkog sela Savinac, tj. da je na dubini od stotinak metara otkriven sloj od 12 metara u kome sadržaj zlata iznosi čak 30 grama po toni, a srebra 171 gram.

Vučić će posetiti i Sokobanju gde je planiran i susret sa građanima ispred hotela "Zdravljak".

U selu Žučkovac Vučić će obići zasad jabuka "Tera Optima" i sastati se sa lokalnim poljoprivrednicima.

Predsednik će u Knjaževcu obići fabriku dečje obuće "Falk ist", a posle toga i vinariju "Jović" u Potrkanju. 

Završno obraćanje Vučića i predsednice Vlade Ane Brnabić predviđeno je za 17 sati u Zaječaru.

Izvor: Танјуг, RTS

VučićBoljevacBudućnost Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva