:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 10, 2015   12:05

0

131

Vučić: Neću da odustanem, pomiriću region

"Moja ideja o zajedničkom danu sećanja je proizvod razumevanja da u našem regionu svi imaju samo jedno oko, ono kojim gledaju na sopstveno stradanje. Drugo oko, kojim bi videli nešto drugo, uopšte ne postoji. Ni kod koga od nas. S druge strane, to jedno oko postoji i za plakanje. Mi plačemo samo na jedno oko, za svoje žrtve. Mislim na sve nas - i na Hrvate i Bošnjake i Srbe, na sve ostale", rekao je Vučić za sutrašnji Kurir.

I upravo zato sam, rekao je on, želeo da više ne stavljamo crni povez oko jednog oka, već da otvorimo oba, da priznamo da su se zločini dešavali na svim stranama, da poštujemo tuđe žrtve jedanko koliko i svoje i dapokušamo da gledamo u budućnost.

"Da svoju politiku ne zasnivamo na mržnji i zatvaranju u nacionalne i šovinističke okvire, veća da po svaku cenu obezbedimo zajednički život za sve nas. Da sprečimo u budućnosti bujanje takvih negativnih pojava koje smo imali prilike da vidimo prethodnih dana i nedelja", objasnio je premijer.

Na pitanje ima li to uopšte svrhe, s obzirom na to da je hrvatski premijer Zoran Milanović sve odmah odbacio, Vučić je rekao:

"Siguran sam da će to dati rezultat. Zato što je sve drugo što bi ste izabrali loše i za te zemlje i za ceo region".

Na pitanja zašto onda to Hrvatska radi, Vučić kaže:

"Ja, vidite, ne želim da odgovaram ni Milanoviću, ni Tačiju. Nijednu lošu reč neću reći. ÄŒini mi se samo da nekad pojedini političari u regionu, baš kao i u našoj zemlji, od drveta ne vide šumu".

"Moja namera nije bila da kažem bilo kome koje će praznike slaviti, svako ima pravo na svoje praznike. Neki od tih praznika nama nisu po volji, ali nikad im se nismo mešali. Samo sam molio da u 365 dana imamo jedan zajednički dan. Da sve te žrtve na prostoru bivše Jugoslavije imaju jedan zajednički dan", naglasio je premijer Srbije.

"Nije manje vredna bilo koja srpska žrtva od bošnjačke ili hrvatske. Niti su njihove manje vredne od naših. Da samo u tom danu, ako ne možemo u 365, pokušamo da otvorimo oba oka. I ako ne možemo da sasvim realno, da pokušamo makar realnije i racionalnije to da sagledamo. Jer to će onda stvoriti novo poverenje među ljudima", kazao je Vučić.

I što je još važnije od toga, istakao je on, to će posle da spaja naše ljude i pravi našu ekonomiju otvorenijom.

"To neće biti moguće bez toga. Bez tog mirovnog pristupa, mirovnih inicijativa o pomirenju. Naš je cilj da ekonomije sve više integrišemo", rekao je Vučić.

Na pitanje da li su i Hrvati toga svesni i zašto onda odbijaju inicijavu, te da li je razlog ljutnja zbog toga što mnogi Srbiju vide kao lidera u regionu, Vučić je rekao: "Ne verujem u to i ne mislim da je Srbija u ovom trenutku lider u regionu, ali i ne patim od toga, kao šsto su neki koji su bili ranije na vlasti u Srbiji, želeli sebe da predstave kao glavnog".

"Nemam takve želje, to me ne zanima. Zanima me da mi sačuvamo stabilnost, to nam je jedan od najvećih intgeresa. Ja se ne plašim naših teških mera jer znam da ćemo napraviti bolju ekonomiju. Plaši me upravo ta nestabilnost. Ali time moraju i Hrvati da se rukovode, jer isti problem mogu da imaju. Zasto samo uveren da bi trebalo da još razmisle o ovoj inicijatvi. Nije kasno ni za dve-tri godine da se o tome razmišlja na drugačiji način. I siguran sam da će se razmišljati na drugačiji način", kazao je srpski premijer.

Potpuno sam uveren, nastavio je Vučić, "da će ova inicijativa ugledati svetlost dana i dobiti zeleno svetlo u regionu i potrebno je da se strasti stišaju".

"Neću da odustanem. O tome ću javno da govorim. Ponosam sam na tu inicijativu i mislim da je to ozbiljan i odgovorna ideja, koja ne želi ničiji politički poraz, politički kraj i krah jedne zemlje i naroda, koja ne želi ni da širi optužbe. Samo želi da svi progledamo i da nam se svima stvori suza u oba oka, a ne samo u jednom", rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva