:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 16, 2015   12:05

0

155

Vučić zadovoljan susretima u Zagrebu

Na pitanje da li će premijer Hrvatske Zoran Milanović doći u Beograd, Vučić je rekao: "Ili ću ja ovde ili premijer Milanović u Beograd. Pozvao sam i u ime predsednika Nikolića Kolindu Grabar Kitarović da dođe u Beograd gde će biti veoma srdačno primljena".

Taj razgovor, ocenio je, bio je iskren i srdačan i karte su jasne, a naš naglasak je na tome kako treba da izgleda naša budućnost, rekao je Vučić za RTS.

Premijer kaže da je zadovoljan posetom Zagrebu, posebno što je imao prilike da razgovara sa tamošnjim Srbima koji, kako kaže, očekuju pomoć i podršku, pametnu i odgovornu politiku, što im Srbija pruža.

"Zadovoljan sam što sam imao prilike sa njima da razgovaram, video sam i mlade i stare, političke predstavnike i crkvene velikodostojnike, koji se zaista bore da pomognu našem narodu od Dalmacije do Slavonije", rekao je Vučić.

U Ckrvi su nas, kaže premijer, dočekali sa suzama radosnicama I to je "bilo dirljivo".

"Ja sam zadovoljan što su oni zadovoljni politikom koju Srbija vodi, što se ponose srpskim rodom, i što očekuju od nas da im pomognemo", kazao je premijer.

Vučić je tokom boravka u Zagrebu povodom inauguracije izabrane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, imao i niz bilateralnih susreta.

Razgovarao je, kaže, sa liderima opozicionih stranaka, ali i predsednicima Crne Gore i Slovenije i još aktuelnim predsednikom Ivom Josiovićem.

Rzgovore sa hrvatskim zvaničnicima je ocenio dobrim napomenuvši da se tokom tih susreta "uglavnom ponavljala matrica da moramo da rešimo pitanje nestalih osoba i blaga Srbije".

"Bio sam iznenađen da na tim spiskovima koje imamo i jedna i druga vlada ima više Srba koji se vode kao nestali nego Hrvata", rekao je premijer i dodao da su ga zbog te opaske hrtvatski novinari veoma čudno gledali.

Hrvatska strana, dodao je, sve vreme insistira na nestalim osoba, a mi insistiramo na povratku izbeglih i na dobijanju dokumenata.

Što se tiče blaga koje Hrvatska potražuje to je, kaže Vučić, uglavnom blago Srpske pravoslavne crkve.

"Moramo da vidimo da li postoje uslovi da se to vrati. Ne bežimo od toga de rešavamo bolna pitanja koja moramo da rešimo. Ne bežimo od tih obaveza", kazao je Vučić.

Upitan kako komentariše napade na predsednika Srpskog nacionalnog veća Milorada Pupovca poslednjih dana, Vučić kaže da je na svakom sastanku sa hrvatskim zvaničnima bilo reči i o tome.

"Ne bih želeo da kvarim ono što je rezultat ovog dana. Nemam strah i poštujem sve svoje sagovornike, svoju zemlju volim i ni na jednom sastanku ta tema nije zaobiđena. Ono što se dešavalo Pupovcu je zastrašujuće i verujem da su svi hrvatski zvaničnici to osudili", rekao je srpski premijer.

Premijer je kazao i da se Srbija apsolutno nikada neće složiti po pitanju vojno policijske akcije Oluja, pa ni o pitanjima iz Drugog svetskog rata.

"Ali moramo da gledamo u budućnost i našu ekonomsku saradnju. Prosto mislim da je to ono što je put kojim treba da idemo i oni su se po tom pitanju saglasili", naveo je Vučić.

Inače, premijer je u Zagrebu imao slučajan susret sa nekadašnjim hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesićem koji mu je kako kaže prišao i rekao da ide u Moskvu.

Upitan o čemu su pričali, Vučić je rekao da su se saglasili oko reči bivše britanske premijerke Margaret Tačer koja je govorila da "obično potezi kojima se većina naroda suprotstavlja najbolje ispadnu za narod".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva