:

:

TV Most

clock

Mart 14, 2020   13:36

0

121

Vučić:Očekuje nas težak period,radimo da umanjimo posledice

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbiju očekuje teže vreme, kada je reč o situaciji sa korona virusom, nego što je bilo do danas, jer se tek može očekivati povećanje broja zaraženih, ali i istakao da je u poslednjih 24 sata država napravila veliki posao u cilju obezbeđivanja pune kotrole i nadzora nad obezbeđivanjem osnovnih životnih namirnica.

"Očekuje nas teško vreme. Mnogo teže nego što je bilo do danas. To mogu da govorim iz iskustva svih zemalja koje su pogođene epidemijom korone", rekao je Vučić na pres konferenciji, nakon sastanka "ekonomskog" kriznog štaba.

On je istakao da posle 10 ili 12 dana kreće eksponencijalni rast broja obolelih, a pre svega starih.

"Mi smo sada deveti dan i očekujemo veliki rast, da mnogi od nas ostanu bez svojih voljenih, a naš je cilj da to smanjimo koliko god možemo i da obezbedimo da život pobedi u Sbiji", rekao je Vučić.

Imamo osnovne namirnice za godinu dana, da ništa ne radi

Ljudi ne moraju da brinu za osnovne životne namirnice pošto imamo zalihe za godinu dana i to da ništa ne radi, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je posle zasedanja Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica bolesti koju izaziva COVID-19 po privredu rekao da od nas zavisi dosta da li će se ova situacija završiti za mesec, dva ili tri meseca.

Takođe, ističe da imamo dovoljno pšenice i brašna, kao i da mesecnco trošimo 100.000 tona brašna, a da u rezervi imamo milion tona.

"Setva ide odlično, a imaćemo i žetvu i bez toga nikakvih problema ne bi imali godinu dana. Takođe, nema problema ni s drugim namirnica, uljem i šećerom", rekao je Vučić.

Najavio je da će odlukama vlade biti sprečen izvoz osnovnih žvotnih namirnica u periodu od najmanje 30 dana.

Vučić je ukazao na pojedine evropske gradove gde namirnica u prodavnicama nema i istakao da je kod nas situacija neuporedivo bolja.

"Niko neće ostati gladan, u to nema nikakve sumnje", istakao je Vučić.

Neće ni Srbi na KiM biti gladni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbi na Kosovu i Metohiji ne treba da brinu o snabdevanju namirnicima i drugim potrepštinama, jer će im država na sve moguće načine pomagati.

Upitan da li Srbija može da pomogne srpskom narodu na KiM, nakon što je vlada u Prištini zatvorila sve administrativne prelaze, vraćaju se građani sa srpskim dokumentima, počela nestašica...Vučić je rekao da je dobio izveštaj bezbednosnih agencija sinoć i jutros, i da vidi da je i šverc počeo sa cveta.

Rekao je da su dolazili Albanci koji su hteli da pokupuju svu robu sa severa.

"Pomagaćemo na sve moguće načine. To je moj odgovor, kao što je bio I za takse. Samo da niko ne pita, kao i za respratore, da li je raspisana javna nabavka. Da li je raspisana ne znam, ali znam da ćete imati hleba ulja i svega drugog. Neće Srbi ni na KiM biti gladni. Kako ćemo to da uradimo i uz koliko problema, to je druga stvar“, naglasio je on.

Vučić je rekao da je to sudbina jednog naroda koji je u teškoj situaciji u svakom pogledu.

Ukazao je da je malo za jedan dan sve što se događa od krize sa naftom, migrantske krize, kada država mora da sprema ljude da štite južnu granicu, administrativnu liniju u kopnenoj zoni, kada ima problem sa Prištinom i druge regionalne probleme, i uz to dođe još i korona virus.

„To je malo za jedan dan. Ja sam sebe uhvatio da sam neispavan, jer u poslednja tri dana sam bio budan 19-20 sati. Zato se divim lekarima i zovem Stevanovića na Infektivnoj klinici stalno, pitajući ''možeš li da izguraš, kako stoje pacijenti...''“.

Vučić penzionerima: Molim vas, ostanite u kući

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je juče bio najgori dan na svetskim berzama od kako vlada pandemija koronavirusa i da očekuje da će se tako nastaviti i u narednom periodu.

On je, posle sednice Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica po privredu zarazne bolesti COVID-19, ukazao da stručnjaci potvrđuju da su stari najugroženiji.

"Molim naše najstarije građane da ne izlaze na ulice, molim ljude iz gerontoloških centara da ne puštaju penzionere da idu u prodavnice, neka im to što im treba donesu mlađi. Molim penzionere, oni su najdisciplinovaniji, ali i najugroženiji, da ne izlaze", rekao je Vučić i izričito ponovio:

"Penzioneri, k''o boga vas molim, ostanite u kući, naći ćemo načina da vam dostavimo hranu i sve što vam je potrebno. Niko neće da umre od gladi".

Naglasio da je ogroman broj mrtvih u Zapadnoj Evropi, kao posledica virusa, podsetivši da je u Italiji juče umrlo 250 ljudi, čak 54 više nego prethodnog dana, a u Španiji 36 osoba.

"Naša srca su uz prijateljski i bratski italijanski narod i želim im da izađu iz te teške krize u kojoj se danas nalaze", poručio je predsednik.

Vučić je naveo da je danas u Srbiji, potvrđeno testovima, 41 osoba zaražena, ali da nema sumnje da će ih biti više.

"Ono što je dobra vest je da je samo 21 osoba na bolničkom lečenju, od kojih tek jedna na respiratoru", rekao je Vučić.

Predsednik je izneo podatke da je u Italiji smrtnost od 0 do 29 godina nula zaraženih osoba, od 30 do 50 godina 0,6 odsto, a da dramatično raste kod inficiranih starijih od 60, 70 i 80 godina. Prema njegovim rečima, kod zaraženih koji su stariji od 70 godina smrtnost je 16,65 odsto, a u kategoriji inficiranih starijih od 80 godina procenat umrlih je 19 odsto.

Broj respiratora od danas državna tajna

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je broj respiratora od danas državna tajna.

"Za respiratore. . . od danas je državna tajna. Ja sam kriv, pišite to, stavljajte u svojim primedbama, u jednom delu političke oligarhije, kako god hoćete. Mi ćemo da se snalazimo, da nabavljamo što je moguće više aparata", rekao je Vučić.

On je rekao da je jutros, na primer, nabavio još 50 respiratora, ali da ta nabavka nigde ne piše, što je, inače, bila teza pojedinih nevladinih organizacija da se broj respiratora može utvrditi na izvesnim sajtovima.

"Šta vas briga kako sam nabavio. I još ću. Snalazim se. Pa me gonite jednog dana što sam narodu nabavljao respiratore i trudio se da pomognm zemlji da sačuvamo zdravlje ljudi", rekao je Vučih.

On je ponovio da nas čeka veoma težak period, za koji nikad ne možemo da budemo potpuno pripremljeni.

"Imajte povernje. Donosićemo ozbiljne i odgovorne mere", rekao je Vučić.

Tražićemo moratorijum na naplatu kredita na 90 dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će država tražiti od komerrcijalnih banaka razumevanje u naplati kredita i zatražiti moratorijum, odnosno odlaganje naplate kredita na 90 dana.

Vučić je rekao da će država davati kredite iz Fonda za razvoj sa kamatnom stopom od jedan posto, a naveo je da će biti i drugih mera koje se tiču banaka.

Država, kaže, ima 13, 5 milijardi evra deviznih rezervi, pet milijardi više nego što smo imali pre nekoliko godina.

"Dakle, nikada snažniji nismo bili", istakao je Vučić.

Ukazuje da je, na primer, Hrvatska narodna banka nedavno sa 397 milona evra branila kunu, ali da je uprkos tome kuna pala za 1,1 odsto.

"Mi smo spremni da štitimo kurs, da štitimo punu stabilnost u nemogućim uslovima. Imamo 30,5 tona zlata. Ono što je važno, 9 tona zlata držimo u Bernu u Švajcarkoj da bismo u svakom trenutku to mogli da naplatimo, da bismo u svakom trenutku mogli da imamo efektivni novac", rekao je Vučić.

Poručio je građanima da ne treba da budu uplašeni i da su naša monetarna i naša fiskalna stabilnost neupitni.

"Ako sam zbog nečega u svoj ovoj nesreći srećan, to je što smo napravili sistem u prethodnih pet godina koji je desetrostruko jači i desetostruko bolji nego što je nekada bio", rekao ej Vučić-

Rekao je da će guverner Narodne banke Srbije Jorgovanaka Tabaković u narednim danima izaći u javnost sa novim rešenjima.

"Ali ćemo tražiti od komerrcijanih banaka razumevanje za moratorijum na naplatu kredita na 90 dana, dakle tri meseca, koliko kriza od korone traje, ali biće tu i drugih mera vezano za banke", rekao je Vučić.

Srbija nema problema s novcem, finansijski je stabilna

Srbija je finansijski jedna od najzdravijih zemalja i u ovoj situaciji nema problem sa novcem, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je država već sada spremna da izdvoji 50 miliona evra pomoći za kredite za likvidnost preko Fonda za razvoj.

Upitan da prokomentariše to što EBRD izdvaja milijardu evra za pomoć kompanijama za saniranje posledica korona virusa i da li je razgovarao sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija o eventualnoj pomoći Srbiji, Vučić je rekao:

"Nemojte da brinete, dovoljno smo likvidni. Mi danas da izdamo obveznicu na dve milijarde mogli bi odmah da dobijemo novac. Nemamo problema sa novcem, a sa svima razgovaramo svakog dana. Srbija je u finansijskom smislu zdravija od 90 do 95 odsto zemalja. Mi smo finansijski jedna od najzdravijih zemlja i ako će nečije obveznice da kupuju kupovaće naše, odmah posle nemačkih", rekao je Vučić.

Primetio je da je to što je EBRD izdvojio milijardu evra za pomoć , kako je rekao, "tanka rakija i sitne pare za ceo svet".

"Mi smo već sada spremni da damo kao mala zemlja 50 miliona, a bićemo spremni i 100 miliona evra da damo za kredite za likvidnost preko Fonda za razvoj i to na jedan odsto", kazao je Vučić.

Izvor: Танјуг

Vučićkrizni štabkoronavirusKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva