:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Maj 09, 2015   12:05

0

157

Vučić:Slavimo Dan pobede jake, pobedničke Srbije


Vucić je na svečanoj Akademiji povodom obeležavanja sedam decenija od pobede nad fašizmom rekao da mi na Dan pobede slavimo to što su "naši ljudi pobedili nemačku čizmu i ustaški nož i sve druge koji su u nestanku Srba videli rešenje svojih problema".

Svako drugo tumačenje bilo bi neispravno, poručio je premijer.

On je rekao da kada se vidi kroz šta smo prošli i koliko nas je nestalo i kada se vidi da smo još tu i da hoćemo da idemo dalje onda može biti jasno zašto nam je ovaj dan važan.

Pokazali smo da smo, kao i uvek, znali da odaberemo između dobra i zla, rekao je premijer.

Vučić se zahvalio ambasadoru Rusije Aleksandru ÄŒepurinu na divnim rečima, ali se i izvinio na tome što, kako je rekao, neretko zaboravimo, nekad namerno, nekada nenamerno, na najveći doprinos Crvene Armije.

ÄŒast borcima Crvene Armije, čast palim borcima svih drugih savezničkih vojski, rekao je Vučić, na čije su reči okupljeni u Centru Sava Sava centru ustali i aplauzom pozdravili.

Kako je rekao, baš zbog nesebičnosti srpskog naroda, kao ponosni Srbin- antifašista, neće i ne sme da zaboravi da je Stjepan Filipović, koji je pobednički podigao svoje stisnute pesnice ispod vešala u Valjevu bio Hrvat, a njegov brat Šimun odbio da kaže da je Hrvat i da je sa srpskom braćom mirno otišao do gubliišta u Kragujevcu.

On je podsetio i da je treći od Filipovića, Nikola, poginuo na Zelengori.

Kada bih zaboravio njih, zaboravio bih i svaku našu žrtvu - Svetozaru Radić, koja je sa 17 godina pod vešalima odbila pomilovanje, uzviknuvši da neće biti izdajnik srpskog naroda, kazao je Vučić.

Onda bi, nastavio je, zaboravio i Jasenovac i Jadovno i Kragujevac i Kraljevo, kao i sve druge koji su od Beograda i Niša do Jadrana, pali za nešto, kako god da nam se države zovu, nama zajedničko, za slobodu.

"I baš zato tu slobodu neću da delim na našu i njihovu, i neću da delim naš narod u Srbiji. Srbi su antifašiti - borili su se i uvek će se boriti protiv fašizma", poručio je Vučić.

Kako je rekao, ta izvojevana sloboda i životi pripadaju čitavom svetu - onom koji je nastao na ruševinama pobede nad jednim velikom zlom.

On je kazao i da je Evropa u srpskoj istoriji i tradiciji, u našim žrtvama i slobodarskim genima, ali da nije naša obaveza, niti nagrada, kao što ni mi nismo njena kazna.

"Ona je uvek bila deo nas i mi smo deo nje. Mi smo i deo i celina, deo koji je pokrenuo veliku mašinu i bez kojeg se ne može, celina koja bi bez nas bila prazna, bez osnovnih delova", rekao je Vučić na svečanoj akademiji povodom Dana pobede nad fašizmom.

"Srbija je pred nama, a ne samo Evropa, Srbija koja hoće da bude prepoznata kao slobodarska i evropska, pre svega svoja i svojih građana", dodao je on.

Kako je istakao, Srbija hoće da gradi sebe i da izgradi druge, da bude velika, da je se niko ne plaši, da bude lider, a ne gospodar, da ništa ne čeka, već da bude željno očekivana.

"Mi smo danas pred nama i možda prvi put u poslednjih 30-tak godina možemo mirno da se pogledamo, imamo rane i ožiljke, ali su nam oči bistre", istakao je premijer.

U svom govoru, Vučić se osvrnuo i na to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, rekavši da smo jedini narod u Evropi koji svojim prijateljima, ni pod najtežim pritiscima, nije uveo sankcije.

"Zato pitanje za nas nije ko smo ni gde pripadamo, pitanje za nas jeste ko i kakvi hoćemo da budemo i upravo danas to i pokazujemo, da smo mali, brojčano mali, ali veliki narod, da smo u Evropi jedini koji našim prijateljima Rusima ni pod najtežim prtisicima nismo uveli sankcije".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva