:

:

TV Most

Foto: TV Most, arhiva

clock

April 22, 2019   21:48

0

320

Vučiću veća podrška posle mitinga u Beogradu

Novo istraživanje IPSOS Pokazalo da je za šest odsto porastao rejting lidera SNS, a sve više birača uz stranku koju on predvodi.

Podrška Srpskoj naprednoj stranci porasla je za oko tri procenta, dok je rejting njenog lidera Aleksandra Vučića "skočio" za šest odsto. Ovo je pokazalo istraživanje agencije "Ipsos stratedžik marketing", sprovedeno telefonom, dan posle mitinga "Budućnost Srbije". Prema rezultatima iste ankete, Savez za Srbiju je pao za nekoliko odsto i sada ima podršku između 10 i 12 odsto građana, dok je PSG predvođen Sergejom Trifunovićem posle početnog uzleta pao sa osam na oko šest procenata.

- Rejting naprednjaka je u odnosu na istraživanje koje smo radili početkom aprila porastao sa 53,9 na 57,4 odsto. Njihov rejting je prilično stabilan i kreće se oko 55 odsto - rekao je direktor sektora za istraživanje javnog mnjenja IPSOS Marko Uljarević za TV Prva.

Navodeći moguće razloge za ovakve trendove, Uljarević je rekao da tenzije u društvu motivišu obe strane i da su protesti opozicije uticali i na deo simpatizera SNS da se opredele da glasaju:

- Ponašanje biračkog tela u ovom trenutku liči na predizborno ponašanje, kao da smo nadomak izbora. Na motivaciju birača SNS utiču retorika predsednika i kampanja "Budućnost Srbije".

Govoreći o podršci opoziciji, Uljarević je kazao da je rejting SzS rastao prošle godine i da je išao do 15 odsto, ali da je početkom ove godine počeo da pada i da je sada na 10-12 odsto. Kao razlog za to on vidi radikalizaciju protesta, kao i uticaj novog predsednika PSG Sergeja Trifunovića.

Prema rezultatima prethodnog istraživanja IPSOS, sprovedenog početkom aprila, Trifunović je tada imao 6,2 odsto, dok je SzS podržavalo 9,8 odsto građana.

Podrška socijalistima poslednjih meseci uglavnom se kreće oko 12 odsto i takmiče se sa Savezom za Srbiju za drugo mesto. SRS je nadomak cenzusa, sa podrškom oko četiri odsto.

Izvor: Novosti

VučićSNSBudućnost Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva