:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 01, 2020   22:10

0

215

Vujanović: Ne treba povući zakon,litije ozbiljan problem

Bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je večeras na Kopaoniku da ne bi trebalo povući Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, jer njegova primena još nije ni počela, i očekuje da se pregovori između vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske što pre završe, tako što će se dati dodatne garancije.

"Rešenje je u dijalogu, vlada i Mitropolija crnogorsko - primorska su otpočele dijalog i treba ostaviti Crnu Goru da sama unutar Crne Gore rešava to pitanje", rekao je Vujanović odgovarajući na pitanja novinara.

Ističe da država i crkva imaju različito viđenje, ali da to što se dešava u Crnoj Gori jeste ozbiljan problem pošto litije okupljaju mnogo ljudi i dugo traju.

"Država treba da objasni da nije ugroženo ni korišćenje crkava i manastira, niti vršenje verskih obreda. Crkva i država se moraju ponašati tako što će poštovati odvojenost države i crkve. Nas u Crnoj Gori očekuje ozbiljan posao, pošto su litije brojne i dugo traju. Mora se primanjivati zakon uz dodatne garancije koje će se dati, da se neće oduzimati korišćenje verskih objekata i da to neće uticati na vršenje verskih poslova", kazao je Vujanović.

Važno je da finale dijaloga dođe što pre, poručio je Vujanović i dodao da bi i sam bio na litijama da postoji namera da se oduzmu svetinje.

Na pitanje kako komentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučić da Srbi iz Crne Gore treba da imaju status kao Albanci u Severnoj Makedoniji i da li je to dobar predlog, Vujanović je kazao da Srbi svoj status u Crnoj Gori treba sami da opredele.

Kaže da taj status Srbi u Crnoj Gori doživljavaju na tri načina: da su Srbi konstitutivni narod, što nije spojivo sa Crnom Gorom kao građanskom državom, zatim da deo smatra da treba Srbi da budu autohtoni, a treći da treba da budu manjina.

"Mi unutar Crne Gore ne mislimo da država treba da arbitrira, već da sami Srbi treba da vide šta je njihov interes. Suštinski bi bilo važno za unutrašnje odnose u Crnoj Gori, ali i odnose Srbije i Crne Gore, da srpska nacionalna stranka bude u vladi, ali ona koja prihvata strateške ciljeve Crne Gore - da bude član NATO, članica EU, kao i da prihvata građanski osnov funkcionisanja Crne Gore", rekao je Vujanović.

Izvor: Танјуг

Filip VujanovićKopaonik biznis forumZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva