:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2023   12:33

0

156

Vujičić: Teror Kurtija se nastavlja - Srbi žele mir, na potezu međunarodna zajednica

Koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština Danijela Vujičić poručila je danas da Srbi sa Kosova ne odustaju od svojih zahteva, za koje se bore mirnim putem, ali da je najvažnije šta će uraditi Priština i međunarodna zajednica.

"Danas je osmi dan krize na severu pokrajine, narod je i dalje u Zvečanu u velikom broju. Mi očekijemo da će se stvari rešiti mirnim putem. Mi jesmo za mir, ali je suštinski važno šta će uraditi Priptinia i međunarodna zajednica. Srpski narod neće odustati od svojih zahteva, bićemo istrajni da sve zahteve koje smo stavili pred međunarodnu zajednicu i Prištinu, ostvarimo“, rekla je Vujičić za T a n j u g.

Ona je podsetila da je su zahtevi jasni – povlačenje svih jedinica Rosu sa severa Kosova, oslobađanje, kako je rekla, otetih sugrađana, Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića i povlačenje „lažnih, kontejner gradonačelnika“ iz opština na severu.

Ona je navela da je situacija mirna i da nema incidenata.

Na pitanje u vezi sa stanjem Obrenovića i Petrovića, te da li je tačno da je Dušan Obrenović maltretiran, odgovorila je potvrdno, što je, kaže, rekao i njegov advokat.

„To je tačno, prema rečima njegovog advokata, on je pretučen. Njima je određen pritvor do 30 dana. Oni su praktično oteti, snimci na društvenim mrežama pokazuju da nisu nikoga napali, bukvalno su uvučeni u deo gde se nalaze specijalci. U jednom momentu su hteli i Igora Simića... Ljudi su potpuno nevini, ali navikli smo. Ovde se ljudima sudi bez dokaza, oni se tamniče uz silu. Naši sugrađani su na pravdi Boga trenutno u zatvoru, samo zato što imaju srpska imena i prezimena“, rekla je Vujičić.

Istakla je da se teror Aljbina Kurtija nastavlja i da ne veruje da će ga zaustaviti ni najjači šamar koji je dobio uvođenjem sankcija SAD, jer, kaže, iako je Amerika konačno počela da disciplinuje svoje „čedo“, to ne znači da će promeniti politiku prema Kosovu niti stav prema nezavisnosti.

Vujičić je rekla i da postoji otpor Kurtiju od strane opozicije u Prištini.

„On ima veliki problem u Prištini, ali ako ovako nastavi, mislim da neće povući Rosu jedinice“, navela je Vujičić.

Kako kaže, ludost Kurtija se nastavlja i na potezu je međunarodna zajednica.

„Ali, postoje i u međunarodnoj zajednici oni koji stalno govore i pozivaju da se smire obe strane. Srbi su mirni, izražavaju svoj protest na miran način, svoje nezadovoljstvo braneći kućni prag i demokratiju, slobodu kretanja, osnovna ljudska prava koja su nam ovde oduzeta. Srbi na Kosovu su sada bedem očuvanja evropske demokratije“, zaključila je Vujičić.

Izvor: Kosovo online, T a n j u g; Foto: privatna arhiva

KiMZvečanDanijela Vujičić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva