:

:

TV Most

clock

Avgust 11, 2019   13:06

0

161

Vukosavljević: Činjenice, a ne mitovi govore čiji je Tesla

Ministarstvo kulture i informisanja ponovo je reagovalo na navode da je Nikola Tesla hrvatski naučnik i izumitelj. Ministar Vladan Vukosavljević je, ovoga puta odgovarajući hrvatskoj ministarki kulture Nine Obuljen Koržinek, podsetio da je Nikola Tesla rođen u Smiljanu, da mu je otac bio pravoslavni sveštenik i da je kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi, što jasno ukazuje šta je bio po nacionalnosti.

Nina Obuljen Koržinek rekla je da bi joj bilo drago da se Vladan Vukosavljević "okrenuo činjenicama, a ne mitovima".

"Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svet - u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u SAD", rekla je hrvatska ministarka za Hinu.

Navela je da je Tesla jedan od najvećih naučnika, čovek koji je menjao svet i koji je spona između država i kultura u kojima je živeo.

"Nikola Tesla za sebe je izjavio da se ponosio srpskim poreklom i hrvatskom domovinom", istakla je Obuljen Koržinekova.

Dodala je da za se razliku od Srbije, za koju tvrdi da ne prestaje sa falsifikovanjem istorije i posezanjem za tuđim istorijskim ličnostima, Hrvatska "s poštovanjem seća jednog od svojih najvećih naučnika nikada ne pokušavajući da negira Teslino poreklo".

Vukosavljević: Jasno je šta je Tesla bio po nacionalnosti 

Reagujući na tu izjavu ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević je saopštio da u svom brzom i pomalo brzopletom odgovoru na saopštenje Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, ministarka Obuljen Koržinek povišenim tonom reaguje na jednostavne istorijske činjenice i javnosti nudi svoje, "mada pretpostavljam i viđenje zvanične Hrvatske u vezi sa temom".

Izlazeći u susret "dobronamernoj ideji" da se okrene činjenicama, a ne mitovima, Vukosavljević podseća hrvatski koleginicu na neke činjenice, a odmah potom, kako kaže, i na mitove.

"Činjenice kažu sledeće: Nikola Tesla rođen je 1856. godine u selu Smiljan u Austrijskom carstvu, u okviru područja koje se zvalo ‘Vojna Krajina‘ i koje je, skoro isključivo, bilo naseljeno Srbima. Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a kršten je u srpskoj pravoslavnoj Crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu. Dakle, jasno je šta je bio po nacionalnosti. To ni ministarka Obuljen Koržinek ne osporava i to pohvalno govori o njenoj obaveštenosti o opštepoznatim činjenicama", istakao je Vukosavljević.

Vukosavljević je upitao kako je Srbin, rođen u Austrijskoj carevini, u okviru Vojne krajine, u vremenu kada od države Hrvatske nema ni nagoveštaja, zanimljivim pseudoistorijskim inženjeringom, postao "hrvatski izumitelj"?

"Pridev hrvatski, priznajem, neće Srbinu Nikoli Tesli oduzeti ništa od njegove večne slave, ali smatram takvu interpretaciju nelogičnom, istorijski neutemeljenom i u najmanju ruku detinjastom i proizvoljnom", rekao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima Država Hrvatska se u međunarodno priznatom kapacitetu, prilično kasno popela na istorijsku scenu zbog čega, kako kaže, razume težnju da se u "retroaktivnom smislu trudi da popuni razne diskontinuitete, ali i veruje da ima dovoljno uglednih Hrvata u istoriji da odgovore na te identitetske potrebe mlade države".

"Pridev hrvatski ne ide sa Teslom"

S druge strane, i uz izvesna pojednostavljenja, Hrvatska je, smatra Vukosavljević, u najmanje dva navrata, vrlo neposredno pokazala šta misli i o Nikoli Tesli i o njegovim sunarodnicima.

"Da je Tesla posetio svoj zavičaj 1941. godine i da ga je tamo zatekao početak Drugog svetskog rata, sva je prilika da bi bio zaklan i bačen u jamu, kao i brojni pripadnici porodice Tesla i više od 500 žitelja Smiljana. Da je to preživeo, verovatno je da bi stradao u Jasenovcu, Glini, Jadovnu, na nekom drugom od bezbrojnih stratišta Srba ili bi možda poginuo u borbama protiv hrvatskih ustaša", kazao je Vukosavljević.

Zato, smatra, da pridev hrvatski ne ide uz ime Nikole Tesle u istoj rečenici "osim ako nije reč o nekom dečijem kvizu iz popularne geografije".

"Što se tiče njene tvrdnje da ‘Srbija ne prestaje sa falsifikovanjem istorije...‘ pripisaću to trenutnom padu koncentracije i neću odgovoriti onako kako to ovaj klevetnički i intelektualno nepošteni stav zaslužuje", istakao je Vukosavljević.

Izvor: Танјуг, RTS

VukosavljevićTeslaHrvatska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva