:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2019   12:50

0

216

Vukosavljević: EU pomažući Srbiji, pomaže sebi

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ocenio je u Svilajncu, da Evropska unija (EU), pomažući Srbiju, pomaža samu sebe, jer Srbija jeste deo Evrope.

Govoreći sinoć na otvaranju Doma kulture u Kušiljevi kod Svilajnca, Vukosavljević je dodao da „bogata evropska kultura i civlizacija, teško mogu da se zamisle bez doprinosa koji je Srbija dala Evropi na polju kulture“.

Povezani smo čvrstim nitima, povezivaćemo se i dalje, istakao je on i zahvalio se, u ime Vlade Srbije (EU), za sredstva koje je dala za rekonstrukciju ovog Doma i kako je rekao „za sve druge projekte u Srbiji“.

Dom kulture u Kušiljevu, ima dugu tradiciju, izgrađen 1947. godine, ali ovaj obnovljeni pruža prostor za jačanje kulturnog duha koji mora da obuhvati svaki deo naše države, naše zajednice, ocenio je Vukosavljević.

Ocenivši da „nema života i opstanka, bez kulture i obrazovanja, bez duha koji kultura donosi“, Vukosavljević je istakao da „smo svedoci da mnoge zemlje, male i velike shvataju da bez kulture nema opstanka“.

Naša zemlja je kroz istoriju rušena, ali zahvaljujući kulturi i duhovnosti, sačuvali smo identitet, dodao je Vukosavljević i istakao da Vlada Srbije radi za dobrobit kulture, u okviru sveukupnog razvoja i reformi zemlje, pođednako kao i sa otvaranjem novih fabrika, izgradnjom infrastrukture, otvaranjem novih radnih mesta…

Vukosavljević je Kuševljanima poželeo, da u ovom domu vide i svoje potomke, kako izvode program, „da budu roditelji generacije koja je zadovoljna svojim okruženjem i državom, koja će naći smisao života u Srbiji a ne u drugim zemljama“.

Na ovom primeru se vidi, koliko opština i agilno rukovodstvo u saradnji sa Vladom Srbije, vodi brigu, a pokazalo je da se može stvoriti ambijent. Ovde će se igrati srpski folklor, srpske igre i pesme i pesme i igre drugih naroda i narodnosti Srbije, izvoditi pozorišne predstava. Možda će upravo ovde poniknutu neki veliki glumac srpskog glumišta, istako je Vukosavljević i potsetio da su „male sredine Srbije, kroz istoriju, davale velike ljude u oblasti kulture i nauke“.

„Želim vam u ime Ministarstva kulture i Vlade, svako dobro, da u ovom Domu, izgarđenom sredstvima EU, Vlade i opštine, bude mesto okupljanja, sabiranja, negovanja duha kulturenovog naroda“, zaključio je Vukosavljević.

Dom u čiju obnovu je invesvtirano 184.000 evra, otvorio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, u pristivu oko 500 meštana Kušiljeva i direktorice Kancelarije UNOPS u Srbiji Mikaele Telatin.

Pre Doma kulture, Vukosavljević je posetio Dečije odelenje „Resavske biblioteke“ u Svilajncu, u čiju obnovu i opremu je Ministarstvo uložilo 4.000.000 dinara.

U razgovoru da bibliotekarima i novinarima, Vukosavljević je ocenio da Svilajnac ima „agilno opštinsko rukovodstvo i kvalitetne ljude koji se bave kulturom“.

Sa ovim odelenjem, koji lepo izgleda, bibioteka će dobiti nove male i mlade čitaoce, koji će kroz čitanje izgraditi sebe, obrazovati se i postati članovi savremenog društva, ocenio je Vukosavljević i istakao da „čitava kulturna politika se odnosi na to, da osavremenjavanjem biblioteka ječamo kulturu čitanja, a to je važan segment za razvoj ličnosti“.

Ministarstvo je dobro postupilo kada je opredelilo sredstva za ovaj projekt i „tražićemo načina da pomažemo i u buduće“, dodao je on.

Izvor: Танјуг

Vukosavljević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva