:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2019   19:03

0

187

Vukosavljević: Kulturno nasleđe ne sme biti predmet krađe

Kulturno nasleđe jednog naroda ne sme biti predmet svojatanja, krađe ili otimanja, poručio je večeras u sedištu Uneska u Parizu ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i istakao da Srbija mora da sačuva svoju baštinu kako bismo “i sutra znali ko smo”.

Vukosavljević, koji se obratio zvanicama tokom događaja na kojem se u Unesku predstavlja Srbija, istakao je da su kulturne razlike u vremenu u kojem živimo u opasnosti da budu pregažene savremenim tendencijama kulturološke asimilacije i stvaranja monokulture, kao opšte, jedinstvene i uniformne kulture za sve.

Samo poštovanje jedinstva u raznolikosti može generacijama danas i onima koje će doći otvoriti lepezu materijalnog i nematerijalnog nasleđa od kog je satkan kulturni matriks svih nacija sveta", istakao je Vukosavljević u govoru koji prethodi predavanju o kulturnim različitostima, a koje će održati reditelj Emir Kusturica.

Ministar je rekao da u Srbiji znamo da ne možemo razumeti druge kulture dok sasvim ne shvatimo i ne prihvatimo svoje nasleđe i dok ne saznamo koji su nas putevi doveli do vremena u kom živimo i stvaramo.

"Iza nas su vekovi narodne imaginacije upletene u baštinu kojoj danas svedočimo i koju moramo da sačuvamo da bismo i sutra znali ko smo. Srpski identitet se gradio dugo. Prihvatao je darove drugih kultura kroz vreme, ali nije iz vida ispuštao autentično seme iz kog se razvijala srpska kulturna tradicija", istakao je ministar.

On je naglasio da su kulture, samo brojem, malih naroda delovi kulturnog kolaža bez kojih bi slika svetske baštine bila siromašnija.

"Podrška osnaživanju pojedinačnih kultura u ime bogatstva svetske kulturne pozornice koju prepoznajemo kao jedan od ciljeva rada Uneska daje nam energiju da istrajemo u prezentaciji srpske, u svojoj suštini autentične, ali i multikulturne, tradicije čija raskoš počiva upravo na slobodi da uticaje primi i uklopi u svoje narodno stvaralaštvo, uz čuvanje dragocenih slojeva", naglasio je ministar.

Istakao je da danas identitet srpske kulture nastavljaju mladi stvaraoci koji se sa velikim uspehom ogledaju u novim umetničkim disciplinama.

"U Srbiji razvijamo multimedijalnu umetnost, nastojimo da se popnemo na vrh evropske pozornice u oblasti dizajna, stripa, filma, video-igara…Bogata kreativnost mladih stvaralaca održava vitalnost srpske kulture i daje dah savremenosti našoj umetničkoj sceni, čime se dodaje novi sloj srpskoj kulturnoj baštini", istakao je on.

Ministar je naglasio da kulture nisu autonomna ostrva i da nemaju život u okvirima samo jedne nacije, naroda ili teritorije, ali i dodao da kultura mora da sačuva svoje jezgro i identetski izvor bez kojeg bi, kako je rekao, usahla i utopila se.

Dodao je i da je Unesko mesto gde treba govoriti o značaju raznolikosti za bogat kolorit svetske kulturne scene.

Zato je, kaže, za predstavljanje Srbije na sceni Uneska izabran umetnik koji je primer kulturnih ukrštanja - Emir Kusturica.

Kusturicin život je, kaže, raskrsnica kultura, a svojim višedecenijskim radom iznova potvrđuje da samo jedinstvo u raznolikosti daruje umetnost koja govori sve jezike, a koju razumeju svi narodi.

Nakon Kusturicinog predavanja, u sedištu Uneska u Parizu biće održan koncert No smoking orkestra, na koji je pozvano oko 1. 200 zvanica.

Izvor: Танјуг

Vukosavljević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva