:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Avgust 12, 2019   15:32

0

379

Vukosavljevićevo pismo Vatikanu povodom incidenta na Novom Brdu

Povodom inicidenta albanskih obikupa koji su služili misu na ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je Papski nuncijat u Beogradu i uručio pismo za kardinala Đanfranka Ravasija, predsedniku Papskog saveta za kulturu.

U pismu za kardinala Đanfranka Ravasija, ministar skrenuo je pažnju Svetom Ocu i Državnom sekretarijatu Svete Stolice na nedavni incident na Kosovu i Metohiji gde su albanski biskupi služili misu na ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

Vukosavljević je pozvao Ravasija da pokrene inicijativu i preduzme korake kako "albanski katolički kler na teritoriji samoproglašene (i od naše dve države nepriznate) 'države Kosovo' ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda, čiji su nastanak, namena i tradicija u međunarodnoj stručnoj literaturi izdašno dokumentovani", saopštila je Pres-služba Ministarstva kulture i informisanja.

Ministar je istakao da Srbija i Vatikan neguju naglašeno dobru saradnju i podsetio kardinala da je u 14. i 15. veku postojala crkva Santa Maria del Monte Nuovo za zapadne vernike čiji zapušteni ostaci i danas stoje neposredno "extra muros" na novobrdskim iskopinama i albanski vernici bi taj lokalitet mogli da urede i koriste po želji.

"Bogata tradicija hrišćanske kulture na Balkanu i u Srbiji može i treba da omogući i katoličkim i pravoslavnim vernicima da dostojanstveno obavljaju svoje obrede u sakralnim objektima koji predstavljaju izraz njihove vere i kulturnog nasleđa", navodi se pismu.

Ministar je, uz visoko uvažavanje, izrazio nadu da će sadržina pisma, napisanog u dobroj nameri, biti preneta nadležnima za spoljnu politiku u Rimskoj Kuriji.

Izvor: RTS

VukosavljevićVatikanKiMNovo Brdo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva