Vuletić: Dva razloga zbog kojih je Americi stalo da se reši pitanje Kosova

:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2020   9:15

0

127

Vuletić: Dva razloga zbog kojih je Americi stalo da se reši pitanje Kosova

Sociolog Vladimir Vuletić ukazuje da se po promenama stava Aljbina Kurtija po pitanju prištinskih taksi vide promene koje su preduzele SAD i Nemačka.

Vladimir Vuletić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, objasnio da postoje dva razloga zbog kojih je Americi stalo da se proces razgovora Beograda i Prištine deblokira – predsednički izbori koji slede i popravljanje odnosa sa Evropom.

"U Americi dolaze predsednički izbori, treba uraditi nešto na spoljnom planu, zabeležiti poen. Sa druge strane, ovaj samit (u Minhenu) je u duhu nečega što treba da stvori poljuljano osećanje Zapada da rešava regionalne probleme. Važno je i u tom smislu da će i ključne evropske zemlje podržati ono što je Amerika započela, a što ranije nije bio slučaj", istakao je Vuletić.

Ukazao je da je prošlogodišnji bezbednosni forum u Minhenu pokazao da odnos izemđu Evrope i Aerike nije bio dobar, te je, dodaje, ovogodišnji forum prilika da se ti odnosi poprave. 

Vuletić je nepomenuo da su poruke SAD i Nemačke o ukidanju prištinskih taksi sada potkrepljene i aktivnostima što se, navodi, vidi i u promeni stava novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Činjenica je da je proces formiranje vlade trajao tako dugo, da nije bilo lako, ali da su Amerikanci uspeli da stvore atmosferu u kojoj bi se obezbedili uslovi da dođe do nastavka razgovora Beograda i Prištine, to je novo", naveo je sociolog.

Smatra da je Kurti u značajnoj meri revidirao stavove, a da je Srbija ostala dosledna u svom ključnom stavu.

Izvor: RTS

Vladimir VuletićKosovo i Metohija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva