:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 03, 2024   10:16

0

120

Vuletić: Kurtijeve ambicije veće od kosovske nezavisnosti

Samoopredeljenje od samog početka ima širu ambiciju od kosovske nezavisnosti, smatra sociolog Vladimir Vuletić, komentarišući najavljeni angažman tog pokreta na izborima u Severnoj Makedoniji.
 

 

Kosovska nezavisnost je, kaže, samo prvi korak ka konačnom rešenju albanskog nacionalnog pitanja, onako kako to Kurti zamišlja. 

Homogena nacionalna država koja uključuje sve Albance jedan je od neskrivenih ciljeva Kurtija i Samoopredeljenja, kaže  Vuletić, podsećajući da je to način rešavanja nacionalnog pitanja kakav je važio u 19.veku. 

"Dok god je ovakav međunarodni poredak, s tim se ništa ne može uraditi. Ali kada vidimo da dolazi vreme u kome je čitav globalni poredak na ispitu, kada dolazi do tenzija i sukoba u različitim delovima sveta, to bi moglo ozbiljno da zapali tenzije, i to onda nije više problem Srbije i Kosova, to je onda problem i Grčke, Crne Gore, Makedonije.... To onda na izvestan način homogenizuje ne samo Albance, već sve one koje bi jedna takva politika Kurtija ugrozila", kaže Vuletić.

Dodaje da bi pokušaj destabilizacije Severne Makedonije bio jasan signal i ostalim vladama u regionu i upozorenje da to nije kraj Kurtijevih ambicija.

Ipak, kaže Vuletić, Kurti na ovaj način, pre svega, pokušava da ojača svoju poziciju spram Beograda. 

"Njegova poruka je ako nam ne dozvolite ili pomognete da odmah i sada rešimo pitanje nezavisnosti Kosova,  onda ćemo zapaliti čitav Balkan", pojašanjava Vuletić.

Vuletić podseća da je i u bivšoj Jugoslaviji Kosovo bilo inicijalna kapisla posle koje su se i ostali apetiti u republikama probudili.

Sada, upozorava, proširivanje "albanskog pitanja" na čitav Balkan, moglo bi da utiče na bezbednost celog regiona.

Izvor: Kosovo Onlajn

Vladimir VuletićKiMAljbin KurtiSamoopredeljenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva