:

:

TV Most

Foto: BIG

clock

Maj 17, 2021   8:41

0

236

Vuletić: U centru razgovora u Briselu - da li će Kfor ostati na KiM ili ne

Sociolog Vladimir Vuletić rekao je za RTS da će biti važna stvar ako se u Briselu, u razgovoru sa Jensom Stoltenbergom, dobije potvrda da su samo nagađanja da se povlači Kfor sa KiM kao i da će biti onemogućen svaki takav pokušaj.

 

Predsednika Aleksandra Vučić očekuju dva važna sastanka, prvi na samitu lidera Zapadnog Balkana Brdo - Brioni u Sloveniji. Onda ide u Brisel na sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. 

Gostujući u Jutrnjem programu RTS-a, sociolog Vladimir Vuletić je rekao da je tema u Sloveniji centralna i jedna. Poseta Boruta Pahora Beogradu i Prištini bila je na neki način u cilju prirepeme sastanka na Brdu Brioni koji će se danas destiti.

Prema njegovim rečima, treba imati u vidu kontekst - inicijatori su Hrvatska i Slovenija i to je pokušaj Brisela da igra na ovom terenu, tako što će lokalni igrači, jer su te dve zemlje bile u bivšoj Jugoslaviji - moći da lakše nađu zajednički jezik sa zemljama regiona.

Nekada predstavljaju veći problem nego što je korist, prošle godine nije bilo samita zbog korone. Kaže da je važno da imamo stalni dijalog u regionu.

Kada vidimo šta se dešava u Izraelu pokazuje se da je bolji svaki dijalog nego da ga nema, rekao je Vuletić.

Konstruktvina uloga Srbije u regionalnim inicijativama 

Štampa piše da je Vučićev amandman o granicama napravio pometnju. Vuletić kaže da dnevna štampa voli bombastične naslove.

Pometnja je, kako kaže sociolog, pokušaj da se na mala vrata postavi nešto što bi obavezivalo potpisnike.

Nije reč o pometnji već o preciziranju, ističe Vuletić, dodajući da je Srbija konstruktivna.

Ako su to granice koje UN poštuju nema pomettnje. Pometnja je snažan izraz, kaže sociolog.

Treba imati u vodu da Srbija igra kontruktuvnu ulogu u regionalnim inicijativama, bez obzira koliko se čini da se i ovakvim naslovima šalje poruka da je Srbija remetilački faktor u regionu, ona to nije, već je stožerna zemlja, podvlači Vuletić.

Prema njegovim rečima, većina stvari koj se u regionu dešava je povezana sa nerešenim srpskim nacionalnim pitanjemi i kada je reč o KiM i BiH, to nas čini zemljom u epicentru dešavanja.

Poseta Briselu i razgovori sa Jensom Stoltenbergom

To je važan susret, kaže Vuletić. Ono što je važno da će u centru razgovora biti pitanje da li će Kfor ostati na KiM ili ne.

To se ne dovodi u pitanje generalno, kaže Vuletić, ali dinamika zbivanja na KiM se na taj način dešava - nešto se uradi mimo procedure, mimo pravila a onda se pokušava diplomatskim sredstvima normalizovati situaicija.

Niko suštinski ne najavljuje da će se Kfor povući, ali mi znamo, ukazuje Vuletić, da bi u slučaju takve situcije tzv. BSK preuzele kontrolu. 

Ne očekujem da se tako nešto može dogodili u sledećih godinu ili dve, najave su opasene, biće važna stvar ako se u Briselu dobije potvrda da su samo to nagađanja i da će biti onemogućen svaki pokušaj, rekao je Vuletić.

Sigurno ima zemalja koje bi i volele da se na taj način ubrza, kaže on.

"Imamo pat poziciju kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, a ovakav secnario gde bi se Kfor povukao gde bi imali kosovsku amrmiju na delu - to bi učinio dinamiku u porvcu koja nam ne odgovara", rekao je Vuletić.

To će biti navažniji rezultat tih razgovora u Briselu, zaključio je Vuletić.

Izvor: RTS

Vladimir VuletićKFORJens StoltenbergKiMAleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva