:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 06, 2019   8:36

0

83

Vuletić: Velike sile na ovom prostoru pokušavaju jedna drugu da istisnu

Sociolog Vladimir Vuletić kaže da je pozicija Srbije dosta jasna i da joj je stalo do toga da se problem Kosova reši. S jedne strane, Srbija vodi politiku vojne neutralnosti, a sa druge strane politiku dobrih odnosa sa svim velikim silama, istakao je Vuletić.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Vladimir Vuletić je rekao da velike sile na ovom prostoru pokušavaju da jedna drugu istisnu i to čine preko leđa pojedinih država, pogotovo onih koji pokušavaju da vode nezavisnu politiku.

"To ništa suštinski ne menja na kursu Srbije koji je do sada bio jasan i takva politika se jako dugo vodi", rekao je Vuletić.

Prema njegovim rečima, s jedne strane to je politika vojne neutralnosti, a sa druge strane politika dobrih odnosa sa svim velikim silama. "Juče smo imali najavu posete predsednika Aleksandra Vučića Nemačkoj koja je usledila nakon susreta u Sočiju. U tom smislu kurs Srbije se neće menjati i uvek ćemo imati prilike da čujemo komentare nakon razgovora najviših političara i državnika sa bilo kojom stranom", kaže Vuletić.

Komentarišući izjavu ambasadora SAD na Kosovu Filipa Kosneta, Vuletić kaže da to nije ništa novo. "Pozicija Srbije je dosta jasna i Srbiji je stalo do toga da se problem Kosova reši i vrlo je jasno postavila model kako do tog rešenja doći a to je kompromis, samo je pitanje šta koja strana pod tim što nazivamo kompromis podrazumeva. Tu ništa nema novo, niti se razlikuje stav SAD", kaže Vuletić.

Kako kaže, i ranije je bilo naznaka da se oni neće protiviti nekoj vrsti teritorijalnog razgraničenja, i ta pomeranja nisu nova u stavovima. "Nekada izgleda kao najava korekcija granica, to je nešto o čemu će vreme dati svoj sud", kaže sociolog.

"Srbija rapoložena za saradnju sa svima" 

Rusija i Srbija proizvodiće rakete, otkriva Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Moskvi.

Vuletić kaže da je Srbija rapoložena za saradnju sa svima i za ovakvu vrstu saradnje - koji hoće da je uključe u smislu podizanja proizvodnih kapaciteta.

"U tom smislu Srbija je otvorena za saradnju i bila bi otvorena za saradnju i sa SAD i sa bilo kojom drugom zemljom koja bi joj ponudula ovakav način razvoja", kaže Vuletić.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što su ta pitanja osetljiva, ako priču proširimo dalje, uvek su pod lupom sva ulaganja, recimo Kine u Srbiju. "Ne možemo očekivati brži ekonomski rast ako se oslanjamo na zemlje koje su i same nekada u recesiji iz razloga što se to nekome dopada ili ne iz političkih razloga", istakao je Vuletić.

Istorija je takva da se moć i snaga pojedinih velikih zemalja ogleda u tome koliko su ekonosme snažne i koliko mogu da pomognu onim zemljama koje tu pomoć očekuju. Ukoliko Zapad i SAD to ne mogu a Kina i Rusija mogu, to govori o globalnijim pomeranjima, kaže Vuletić.

"Što se Srbije tiče, ona se ne opredeljuje na ovaj ili onaj način, nego hoće da koristi prilike za ekonomski razvoj", zaključio je Vuletić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva