:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 01, 2022   22:04

0

131

Vulin: Bez obnove kulture sećanja, zaboravili bismo Jasenovac

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je večeras da bi Jasenovac bio zaboravljen da nismo obnovili kulturu sećanja.

On je u emisiji Hit tvit na TV Pink rekao da se na današnji dan desila akcija "Bljesak", etničko čišćenje Srba u Slavoniji.

"Da nije obnavljanja kulture sećanja, zaboravili bismo Jasenovac. Danas se o tome više priča, na insistiranje Srba. Pogledajte šta je uradio predsednik Aleksandar Vučić! Imaćemo memorijalni kompleks i ovo je mnogo pomoglo da se žrtve ne zaborave", rekao je ministar.

Dodaje da, da nije bilo srpske reakcije, o Jasenovcu bi se govorilo kao o radnom logoru.

"Zalažem se za to da država Srbija napiše udžbenik istorije, a ne da ih kupujemo na tržištu. Moramo da imamo svoju istoriju, a ne da nam drugi pišu", rekao je Vulin.

On je dodao da se svi, čak i oni u Hrvatskoj slažu da je ubijeno 20.000 dece u Jasenovcu, dok oko ukupnog broja žrtava ima sporenja.

On je ocenio da u hrvatskom društvu nije došlo do odricanja od Jasenovca.

"Niko se u ime hrvatskog naroda nije izvinio za Jasenovac, Niko nije rekao NDH nije naš put ka nezavisnosti, ima nekih polovičnih osuda, ali pustimo to prošlosti. Ne, nije to prošlost jer ta prošlost opterećuje našu budućnost i tih 90-tih godina mi smo imali ustaše i reakcije Srba na ustaše", rekao je Vulin.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar Vulin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva