:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Januar 20, 2019   14:50

0

261

Vulin: Dogovor Putina i Vučića spasao srpsko vazduhoplovstvo

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je dogovor predsednika Srbije i Rusije Aleksandr Vučića i Vladimira Putina spasao srpsko vazduhoplovstvo od neslavnog nestanka i da je sada Srbija zemlja koja može da čuva svoje nebo i čija je vojska sve jača.

U intervjuu za "Kurir" Vulin je, govoreći o Putinovoj prošlonedeljnoj poseti Beogradu, kazao da se "predsednik Vučić susretao sa Putinom već 14 puta, a ovo je, bez sumnje, najznačajnija poseta do sada".

"Srbija je pokazala da je zemlja koja vodi samostalnu i hrabru politiku i da ne zaboravlja svoje prijatelje. Potpisani su brojni sporazumi, ali ono što je bitnije jeste da Srbija i Rusija nastavljaju s politikom uzajamnog poštovanja i da je Rusija čvrsto uz nas kada je u pitanju rešavanje kosmetskog pitanja", rekao je Vulin.

On je naveo da je Putin na njega ostavio utisak "odmerenog i ozbiljnog državnika, ali i čoveka kome su se videle suze kada je ugledao više od sto hiljada Srba koji su došli da ga pozdrave".

"Njegov naklon Srbiji na kraju posete je mnogo rekao", ocenio je Vulin.

Upitan o skorom dolasku novog naoružanja za Vojsku Srbije iz Rusije, Vulin je kazao da se "vojno-tehnički sporazum koji su postigli predsednici Vučić i Putin odvija po planu i bez kašnjenja" i da su "'migovi' stigli, lete, dočekali su i ispratili predsednika Putina".

"U 2019. očekujemo četiri 'mi-35' i tri 'mi-17', stići će i modernizovani tenkovi T-72 i BRDM. Naši piloti na avionima 'mig-29' na naprednoj su obuci, piloti helikoptera se takođe pripremaju. Dogovor vrhovnih komandanata Vučića i Putina spasao je naše vazduhoplovstvo od tihog i neslavnog nestanka. Sada smo zemlja koja može da čuva svoje nebo i čija je vojska sve jača", ocenio je Vulin.

Na pitanje o tome da li je na Balkanu počela neka trka u naoružanju, Vulin je rekao da je "Srbija vojno neutralna zemlja kojoj niko neće priteći u pomoć ako dođe do najgoreg".

"Zato mi moramo da budemo spremni na sve. Nije pitanje zašto se Srbija naoružava, već zašto to rade drugi? Zbog koga Hrvatska nabavlja avijaciju? Ko je pretnja zbog koje Slovenija naručuje oklopna vozila, Crna Gora helikoptere?, uzvratio je kontrapitanjima Vulin.

On je naveo da su "mnoge zemlje u regionu navikle da je Srbija slaba i poslušna, da rasprodaje svoje tržište, dopušta pljačkašku privatizaciju, uništava svoju vojsku dok se oko nje naoružavaju i jačaju".

"Od 2012. kada je Vučić postao ministar odbrane, započeo je proces obnove naše vojske. Mi se ne trkamo ni sa kim, na nama je da brinemo o sebi i svojoj budućnosti", rekao je Vulin.

Upitan da li postoji opasnost od stvaranja "velike Albanije" i da li očekuje neku konkretnu reakciju od EU, Vulin je kazao da ne "očekuje mnogo od EU".

"Na stvaranje 'velike Albanije' upozoravam godinama i sada se vidi da sam u pravu. 'Velika Albanija' je najveća pretnja miru na Balkanu, veća čak i od islamskog terorizma, pod uslovom da su ove dve pojave razdvojene, a često nisu... Nama zabranjuju da rešavamo svoje nacionalno pitanje uz obrazloženje da to može da utiče na odnose na Balkanu, ali zato ćute kada Albanci ukidaju granicu prema Kosovu i najavljuju ukidanje granica prema Crnoj Gori, Makedoniji i Grčkoj", rekao je Vulin.

Na pitanje da li očekuje da će se na optuženičkoj klupi Suda za zločine OVK naći krupne "zverke" poput Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, Vulin je kazao da mu "ostaje da veruje u dobru nameru i da čeka konkretne rezultate i prve presude".

Upitan da li vlast u Srbiji treba da se plaši protesta opozicije, Vulin je odgovorio kontrapitanjem "Kakvi sada protesta opozicije?"

"Zar nisu to građanski protesti? Šalim se, naravno, svi znamo da se protesti finansiraju iz partija DOS, što je priznao (Vuk) Jeremić i da ih vode aktivisti partija okupljenih u DOS... Da li može neko da zamisli Vučića da organizuje proteste, traži izbore, a neće da stane na njihovo čelo, da se sakrije iza nekog kao što se kriju (Dragan) Đilas, Jeremić, (Boško) Obradović? Ne znam zašto stavljate reč strah u pitanje, zašto bi bilo ko u političkom životu trebalo da se plaši bilo koga? Svaki protest je legitiman dokle god je miran. Pa i kada nikome nije jasno šta se hoće i kako se hoće", rekao je Vulin.

Na pitanje da li, u slučaju vanrednih izbora ide ponovo u koaliciju sa SNS, Vulin je odgovorio da je "Pokret socijalista saborac SNS".

"Kao što sam i ja saborac Aleksandra Vučića. Mi iz PS nikada nismo menjali strane, uvek smo bili protiv DOS, i sada smo i uvek ćemo biti", poručio je Vulin.

Poruka Putina da podržava rešenje koje Srbija postigne

Vulin je ocenio da je Putin uputio veoma jasnu, i diplomatsku, i političku poruku da Rusija podržava svako rešenje (u vezi sa KiM) koje Srbija postigne.

"Dakle, ono što odgovara Srbiji, odgovaraće i Rusiji...I to je od velikog značaja za nas, da imamo podršku tako velike zemlje i njenog lidera", rekao je Vulin za Radio Beograd.

Putin je, kaže, u toj poruci rekao da je Rezolucija 1244 i dalje na snazi i da, ukoliko neko misli da se može bez te rezolucije rešavati pitanje KiM, taj to radi na silu.

On podseća da u Rezoluciji 1244 ima delova koji su pozitivni za Srbiju, ali i onih koji su teški.

Naveo je i da je vrlo teško obrazlagati evropski put, zbog njihove politike dvostrukih standarda, a kao primer naveo takse koje je Priština uvela za proizvode iz centralne Srbije na koje je Evropa prvo ćutala, a potom "stidljivo reagovala".

"Ne razumem zašto ne primeni pravila, zašto ne primeni ugovorne odredbe, odrednice koje su navedene u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju baš za ovakve slučajeve", kaže Vulin.

Kako kaže, EU ima mogućnosti da reaguje na ozbiljniji način i kaže Prištini - sa ovakvim ponašanjem, vaša evropska perspektiva ne postoji.

"Ili ćete sprovesti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ili nikada nećete dobiti viznu liberalizaciju nikada nećete postati deo Evropske unije, što to ne kažu, što se tako ne ponašaju, nego dođu i kažu - ukinite takse, ali fali mi iza tog zareza, fali mi nastavak, ili će se desiti to i to. Znate, nama se uvek kaže ako nešto ne uradite biće to i to", kaže Vulin.

Primećuje i da cela Evropa ćuti dok se "pred našim očima pravi velika Albanija".

"Ni jedne jedine reči. Možete samo zamisliti kako bi neko reagovao kad bi neko u Srbiji počeo da govori na taj način. Šta bi nam se desilo i kakve bi smo pretnje vrlo, vrlo brzo dobili i šta bi nam se u krajnjoj liniji, ne samo pretnje i šta bi nam se desilo. Cela Evropa ćuti", kaže Vulin.

Igranje sa velikom Albanijom je jako opasno, već je, kaže, uznemirila ceo Balkan, a može da uradi i mnogo mnogo gore stvari.

Kada je reč o vojsci Kosova, Vulin smatra da nije pitanje čija je vojska jača, već je sporna namera.

"Vi nama pokazujete da se vi spremate za nekakav sukob, sukob koji mi ne želimo. Zašto to radite? Znači, sporna je namera i sporno je za koga se to pravi i protiv koga se pravi takva vojska i naravno Srbi ne treba nikad i ni na koji način da pristanu na ucene i postanu deo te formacije, jer svako ko uđe u tu formaciju mora da zna da će jednog dana biti upotrebljen protiv svoje braće, svojih komšija, svojih sunarodnika, ni protiv drugog", upozorava ministar.

Odgovarajući na pitanje o vraćanju vojnog roka, Vulin ističe da je to vrlo kompleksna stvar i da nije samo reč o "analizi koliko će nam novca trebati i gde bi trebalo da otvorimo kasarnu, ili koliko novih uniformi treba da nabavimo".

"To je i politička analiza, to je i ekonomska analiza, koliko će to koštati, da li zemlja to može da izdrži, koji su pozitivni efekti toga, koji su negativni efekti, naravno, to je dakle zaista veoma kompleksno i mi ćemo izaći pred predsednika Republike i vrhovnog komandanta, sa konkretnim činjenicama, a onda će se odluke doneti", kaže Vulin.

Nije želeo da u vezi sa tim licitira datumima, navodeći da se na tome radi i kada političko rukovodstvo odluči da se opredeli o tome - opredeliće se.

Izvor: Танјуг, Kurir

Vulinposeta Putina SrbijiSrbijavazduhoplovstvoKiMdijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva