:

:

TV Most

Foto: mod.gov.rs

clock

Mart 22, 2020   9:36

0

274

Vulin: Epidemija ne smanjuje borbenu moć naše vojske

Sve bezbednosne strukture u Srbiji su spremne i deluju. Naša vojska nije umanjila svoju borbenu gotovost i spremna je da deluje na bilo kojoj tački naše teritorije, kao što je spremna da zaštiti Srbe bez obzira gde žive, istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin u intervjuu u današnjem broju „Večernjih novosti“.

On je takođe naglasio da budno pratimo i događaje na Kosovu i Metohiji, kao što je pokušaj ilegalnog građenja mosta u severnoj Kosovskoj Mitrovici koji je uznemirio Srbe.
 
"KFOR ima dužnost da čuva mir na Kosovu i Metohiji. Ne može biti raspoređivanja bilo koga na severu Kosova i Metohije bez dozvole KFOR-a. Mi smo u komunikaciji i imamo uveravanja da će KFOR učiniti sve da sačuva mir i bezbednost. Vojska Srbije sluša svog vrhovnog komandanta, a on je jasno rekao - nikada više se neće ponoviti martovski pogrom, Jasenovac i Oluja", naglasio je ministar odbrane.
 
U odgovoru na pitanje o prisustvu naoružanih pripadnika Vojske Srbije na ulicama, ministar Vulin je objasnio da se Vojska nikada ne angažuje bez nošenja naoružanja i pripadajuće opreme.
 
"Vojska ima pravila svog angažovanja i ona se dosledno sprovode. U vanrednom stanju vojska nosi oružje i tako je svuda u svetu. Nikada ne bih pustio vojnike da idu na zadatak, a da ih maksimalno ne zaštitim",  istakao je ministar Vulin i dodao da je Vojska Srbije vojska svih njenih građana i da ne veruje da postoji Bošnjak koji Vojsku Srbije doživljava kao stranu.
 
"Ne postoji nijedan Bošnjak koji bi za snove Ugljanina o ratu i sukobu u Raškoj oblasti dao život svog deteta", istakao je ministar odbrane.
 
Odgovarajući na pitanje o velikoj pomoći koju nam je uputila Kina, ministar Vulin je rekao da je predsednik Vučić sklopio lično prijateljstvo sa predsednikom Si Đinpingom, a odnosi dveju države nikada nisu bili na višem nivou.
 
"I tokom krize u Vuhanu ministarstva odbrane Kine i Srbije su bila u komunikaciji. Pomoć od Kine traži ceo svet, Kina je izabrala da Srbiji pomogne više i brže nego i mnogo značajnijim partnerima, na tome smo zahvalni i to nikada nećemo zaboraviti", istakao je ministar Vulin.
 
On je posebno ukazao na to koliko je važno imati snažno vođstvo u kriznim vremenima.
 
"Vučić je pokazao šta može da uradi čovek kome Srbija veruje i koga državni organi poštuju i slušaju. Od nabavke lekova i respiratora, pa do organizacije sistema i funkcionisanja države, sve se radi jedinstveno i koordinirano, jer imamo čoveka koji može da nas okupi i usmeri. Srbija ima čvrstvog i upornog vođu i to puno znači", ocenio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u inervjuu za današnje „Večernje novosti“.

Izvor: Ministarstvo odbrane, Večernje novosti, TV Most

Aleksandar VulinVojska Srbijevanredno stanjeKFOR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva