:

:

TV Most

clock

Jul 17, 2019   16:48

0

95

Vulin i Mojsilović sa Voltersom o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović sastali su se u Beogradu sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga u Evropi generalom Todom Voltersom. Na sastanku je bilo reči o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, saradnji Vojske Srbije sa KFOR-om, te zajedničkim aktivnostima Vojske Srbije i NATO-a u okviru Programa "Partnerstvo za mir".

Aleksandar Vulin je istakao da je saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO-om pod okriljem Programa "Partnerstvo za mir" veoma dobra, da je ona optimalni nivo naših odnosa i da je za obe strane veoma korisna.

Potvrđeno je strateško opredeljenje Republike Srbije kao vojno neutralne države, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva.

Takođe, ministar je izrazio zahvalnost za dobru saradnju i razumevanje. Srbija je vojno neutralna zemlja i kao takva neće ulaziti ni u jedan vojni savez. Politika stabilnosti i mira koju uporno i dosledno vodi predsednik Vučić čuva mir na Balkanu i vojska Srbije je njen garant i čuvar.

Vulin je naglasio da je najveća bezbednosna pretnja za mir na Balkanu formiranje „vojske Kosova" i pokušaji stvaranja velike Albanije.

"Za Republiku Srbiju KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji i srpsko stanovništvo u pokrajini u njemu vidi jedini garant svoje bezbednosti. Sve zemlje koje čine KFOR imaju našu zahvalnost za očuvanje mira na prostoru KiM. Zato je za Srbiju veoma zabrinjavajuće kada se umanjuje brojnost ili uloga KFOR-a", naglasio je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

General Volters pohvalio je doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije i Ujedinjenih nacija, s posebnim naglaskom na angažovanje naših pripadnika u misiji u Libanu (UNIFIL).

Volters je rekao da NATO poštuje neutralnost Srbije i uzdržane i smirene reakcije rukovodstva Srbije kao i vođstvo predsednika Vučića.

Sagovornici su saglasni da obe strane ostaju posvećene traženju najefikasnijih odgovora na savremene izazove, rizike i pretnje bezbednosti i da će zajednički raditi na održanju mira i stabilnosti u regionu.

Tokom sastanka sa Voltersom govoreći o bezbednosnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, general Milan Mojsilović je naglasio da je KFOR jedina legitimna oružana formacija na Kosovu i Metohiji i da je kao takav najodgovorniji za bezbednost stanovništva na celokupnom prostoru Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, a posebno nealbanskog stanovništva na Severu.

Tokom susreta je potvrđeno strateško opredeljenje Republike Srbije kao vojno neutralne države, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva.

General Volters susreo se ranije danas sa predsednikom Republike Srbije i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

General Tod Volters, koji je i komandant američkih vojnih snaga u Evropi, dužnost vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu preuzeo je u maju ove godine, a Srbiju je posetio u okviru obilaska regiona nakon prijema dužnosti.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva