:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 05, 2020   14:22

0

296

Vulin: Istinu o Srebrenici potvrđuju i ratni neprijatelji

Dokumentima koje je objavila Vlada Velike Britanije potvrđuje da su oni koji su bombardovali Republiku Srpsku, a onda i Srbiju, znali da je Srebrenica izazvana i organizovana i uprkos tome su zatražili da UN označe Srbe kao genocidan narod, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Komentarišući poverljiva dokumenta koja je objavila britanska vlada Vulin je rekao da je "2015. godine Vlada Velike Britanije zatražila rezoluciju SB UN o genocidnosti Srba zbog zločina u Srebrenici".

"Godine 2020. objavljeni su dokumenti Vlade Velike Britanije u kojima se potvrđuje da su snage Nasera Orića izazvale sukob u Srebrenici i da rukovodstva Republike Srpske i Srbije nisu ni na koji način organizovale i naredile zločine, kao i da je u pitanju zločin, a nikako genocid", naveo je Vulin.

On je istakao da je istina o građanskom ratu u SFRJ dugo bila sakrivena, ali ne može da bude sakrivena zauvek i upitao da li će i posle objavljivanja dokumenata Vlade Velike Britanije organizacije za zaštitu ljudskih prava, mediji i svetski forumi nastaviti da vređaju Srbe.

"Da li će majke Srebrenice pitati svog heroja Orića šta je i po čijem nalogu uradio? Da li će pitati Bakira Izetbegovića zašto Alija nije zaustavio napade na Srbe i održao reč o Srebrenici kao demilitarizovanoj enklavi? Da li će partije u BiH i sada pokušavati da donesu zakon o kažnjavanju svakog ko osporava genocid u Srebrenici, i da li će organizacije za zaštitu ljudskih prava, mediji i svetski politički forumi osuditi Vladu Velike Britanije za sakrivanje istine? I da li će se preispitati zvanična verzija Markala ili Račka?", pita takođe ministar Vulin.

On smatra i da Srbija i Republika Srpska treba da zatraže, ili ako se svi ogluše o njihov zahtev, same organizuju novu međunarodnu komisiju o građanskom ratu u BiH i Srebrenici.

"Predugo su Srbi nosili teret laži o genocidu i zločinima za koje su kažnjeni iako ih nisu počinili. Srbi i njihovi prijatelji su znali istinu, sada im to potvrđuju i ratni neprijatelji, nije uteha ali jeste priznanje", rekao je Vulin.

Napad snaga bosanskih Srbn na Srebrenicu u julu 1995. isprovociran je od bošnjačke strane, a Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandanta, navodi se u deklasifikovanim dokumentima britanske vlade, koji su objavljeni na sajtu Nacionalnog arhiva te zemlje.

U zvaničnom dokumentu Ministarstva odbrane te zemlje od 11. jula 1995. godine opisuju se događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, kao i reakciji holandskog UN bataljona nakon što su u nju ušle trupe Vojske RS, preneli su juče banjalučki mediji.

Izvor: Танјуг

VulinSrebrenica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva