:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 28, 2022   11:33

0

134

Vulin: Međunarodna zajednica ne sprovodi svoj mandat na Kosovu i Metohiji

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izrazio je danas zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji i odluke Prištine da onemogući Srbima na KiM da glasaju na izborima koji se održavaju 3. aprila i ocenio da međunarodna zajednica ne sprovodi svoj mandat, iako, kaže, ima odgovornost za vladavinu prava.

"Međunarodna zajednica se ponaša kao da ne postoji, ne sprovodi svoj mandat. Briselski sporazum, takođe, reguliše vladavinu prava na KiM, ali ga Priština ne sprovodi", rekao je Vulin za TV Pink.

On je primetio da Kurtijevu zabranu kosovskim Srbima na KiM nisu osudili predstavnici bivšeg režima u Srbiji jer, kako kaže, oni računaju da su to Vučićevi glasači.

"Zar je moguće da im je važnije da ne glasaju za Vučića nego da li će uopšte da imaju pravo glasa", rekao je Vulin.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Vulin je naveo da oni koji su bombardovali Jugoslaviju nemaju moralno pravo da od Srbije traže da uvede sankcije Rusiji i uništava vekovna prijateljstva.

Ocenio je da je sukob u Ukrajini pokrenuo talas rusofobije koja se, kako smatra, uvek završava srbofobijom i dodao da ga više od sukoba plaši neverovatna količina mržnje koja je oslobođena prema ruskom narodu.

"Svako ko je mrzeo Rusiju, nije voleo Srbiju. Sve što danas rade ruskoj deci radili bi sutra srpskoj'' naveo je Vulin.

Naglasio je da je predsednik Vučić na pravoj strani sveta jer, kaže, insistira na vojnoj neutralnosti i samostalnom vođenju politike ocenivši da je opstanak Vučića na mestu predsednika Srbije mera i dokaz samostalnosti srpske politike.

Na konstataciju da Zapad to ne doživljava kao neutralnost Srbije već neposlušnost, Vulin je kazao da ne možemo da zaboravimo 2015. godinu kada su Vučić i Putin uspeli da spreče da Srbi u Savetu bezbednosti budu proglašeni za genocidan narod.

''Da predsednik Vučić nije vodio samostalnu politiku, a ko bi napravio gasovod? Nama je bilo rečeno da ne pravimo gasovod. Ne stiže taj gas u džepovima i kanisterima, nego kroz gasovod. Znači morate godinama da gradite da bi to bilo operativno i moguće. To je uradio predsednik Vučić'', rekao je Vulin.

Smatra da Srbija treba da se čuva od dalekih svetskih oluja, da sačuva svoje prijatelje i da ne pravi neprijatelje, te da bi uvođenjem sankcija Rusiji Srbija izgubila vekove prijateljstva, a ne bi dobila ni jednog novog prijatelja.

Dodao je da da zna koliki su pritisci na predsednika Vučića, i politički i ekonomski, čak i lični.

''Predsedniku Vučiću ne dođu i ne kažu - znate mi ćemo oštro osuditi, nego kažu povući ćemo investicije, uvešćemo vam vize, a vi ćete lično biti odgovorni za tako nešto'', naveo je Vulin.

Dodao je da je bio u Briselu kada je Ketrin Ešton rekla Vučiću da, ako ne potpiše jedan papir koji je bio potpuno nepovoljan za Srbiju, da je njegova politička karijera okončana i da on više nema političku budućnost.

''A kad vam to kaže, u tom trenutku jedna od najmoćnijih osoba u EU i na svetu, onda razmislite i o svojoj glavi, šta još može da vam se desi, da neće ipak neki šraf na točku da se otkači ili da neće neki slučajni, poludeli atentator da vam se približi. Vučić nije potpisao, odbio je na pristojan i odlučan način, i rekao možete da uzmete mene, moju glavu, ali moj potpis nećete dobiti. I pregovarali smo ponovo'', prisetio se Vulin.

Istakao je da stabilnost Balkana zavisi od Srbije i optužio lidere pojedinih zemalja u regionu, poput Mila Đukanovića i Željka Komšića, da "hoće žito, ulje, vakcine iz Srbije, a onda pljuju po njoj".

Kako kaže, kad im treba sve, od vakcine protiv korona virusa do hleba, tu im je Srbija, a Crna Gora i BiH neće da uđu u Otvoreni Balkan i kažu da je to Vučićev velikosrpski projekat.

„Hoćete žito, hoćete vakcine, ulje, ali nećete otvoren Balkan - Srbi su to. Hoćete da donesete rezoluciju o genocidu, da kažete da su Srbi počinili genocid u Srebrenici, a hoćete njihovo brašno i ulje", rekao je ministar.

Naglasio je da je predsednik Srbije uvek tu da pomogne zemljama u regionu i da za to nikada neće dobiti zahvalnost, već će, kaže, gledati da njega i Srbiju pljunu gde god stignu.

Izvor: RTV, T a n j u g

Aleksandar Vulin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva