:

:

TV Most

clock

Oktobar 31, 2019   18:09

0

210

Vulin: Modernizovaćemo naše oklopne jedinice

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića, obišao je danas jedinice Prve brigade Kopnene vojske u garnizonu Sremska Mitrovica, povodom 31. oktobra - Dana oklopnih jedinica.

Ministar Vulin je, nakon obilaska podsetio da su u ratovima tokom devedesetih godina, u ratovima koje Srbija nije ni izazvala, ni tražila, ni skrivila, oklopne jedinice naše vojske, pokazale su svoju vrednost.

"Pokazale su koliko su značajne, pokazale su koliko su tvrd orah, pokazale su koliko su u stanju da ispune svaki svoj zadatak. Evo i danas, kada je Srbija u miru, oklopne jedinice su jedan od najznačajnijih rodova naše vojske i oklopne jedinice pokazuju da je svako ulaganje u njih ispravno i potrebno. Zato, ne samo da ćemo održavati ispravnost naših oklopnih jedinica, već ulažemo značajna sredstva i velike napore u njihovu modernizaciju, kako bismo dostigli sve druge visoko razvijene zemlje", naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, na prvom mestu se vodi računa o pripadnicima vojske, na prvom mestu se vodi računa o čoveku.

"Svako ko veže svoju sudbinu za Vojsku Srbije može da bude siguran da će se o njemu brinuti i da postoji sistem koji će voditi računa i o njemu i o njegovoj porodici", poručio je ministar Vulin, koji je nakon obilaska i prikaza, okupljenim čestitao dan Oklopnih jedinica.

Kako je istakao komandant 15. tenkovskog bataljona potpukovnik Borislav Krnjajić, tokom današnjeg obilaska prikazan je deo obuke tenkovske čete, koja se izvodi u toku realizacije intenzivne obuke u koju tenkovska četa ulazi najmanje jednom u toku godine.

"Ovo je samo jedan deo u okviru obuke koju ona prolazi, a prikazan je, konkretno, postupak tenkovske čete na signal "spreman za marš"u kome komandir tenkovske čete dovodi tenkovsku četu u položaj za izvršenje narednog zadatka", istakao je potpukovnik Krnjajić dodajući da je prikazana i upotreba trenažera, namenjenog za individualnu obuku nišandžija tenka. Potpukovnik Krnjajić, je takođe, istakao da je zadovoljan sprovođenjem mera za poboljšanje materijalnog statusa pripadnika oklopnih jedinica, ali i ostalih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Poručnik Aleksandar Đorđić, komandir voda u tenkovskoj četi u 15. tenkovskom bataljonu, ističe da je u tom bataljonu dve godine, dodajući da je čast, na današnji praznik, biti pripadnik oklopnih jedinica.

"Stanje tehnike je izuzetno, ljudstvo je motivisano i obučeno za rad i za izvršenje svih postavljenih zadataka od pretpostavljene komande", naglasio je poručnik Đorđić.

Prema rečima potporučnika Dušana Sinadinovića, komandira tenkovskog voda u 15. tenkovskom bataljonu, tokom današnjeg obilaska, predstavio je rad trenažera automata za popunu i simulator za obuku u gađanju i nišanjenju.

"Reč je o savremenim simulatorima i predstavljaju suštinu naše obuke u smislu neposredne obuke za izvršenje gađanja jedinica ovog bataljona. Simulatori nam obezbeđuju mnogo manje izdvajanje finansijskih sredstava, minimalan rizik od povrede na samoj obuci, a mogu se primenjivati i u obuci vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i profesionalnih vojnika koji su već u tenkovskim posadama", naglasio je potporučnik Sinadinović dodajući da je zadovoljan stanjem tehnike u vodu, tehnika je ispravna i spremna za realizaciju svih zadataka.

U kasarni "Boško Palkovljević Pinki", pripadnici 15. tenkovskog bataljona i 13. diviziona samohodnih višecevnih lansera raketa izveli su prikaz tenkovske čete na maršu, obuku nišandžija tenka na simulatoru i trenažeru za popunu topa, posedanje vatrenog položaja samohodnim višecevnim lanserima raketa 128 mm M-77 "Oganj", kao i pripremu oruđa za paljbu i marš.

Današnjem obilasku prisustvovali su i načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika i komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković.

Izvor: RTV

Vulinvojska Srbijeoklopne jedinice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva