:

:

TV Most

Foto: mod.gov.rs

clock

Jul 31, 2019   12:57

0

197

Vulin: Moguće zajedničke vojne vežbe Srbije i Kine

Povodom 92. godišnjice od osnivanja Narodnooslobodilačke armije Kine, vojni ataše pri ambasadi u Srbiji pukovnik Vu Jongđi organizovao je prijem kojem su, između ostalih, prisustvovali ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, prof. dr Žarko Obradović, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kinom u Narodnoj skupštini Srbije, narodni poslanici Dragomir J. Karić, Ljubiša Stojimirović i Milovan Drecun.

Pukovnik Jongđi je istakao važnost saradnje sa Srbijom naglasivši da su se predsednici Si Đinping i Aleksandar Vučić do sada sastali šest puta i da su ti susreti i razgovori dopirineli jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva između dve zemlje.

Vojni ataše je rekao da Kina izuzetno ceni tradicionalno prijateljstvo sa Srbijom, dodavši da s radošću može da se konstatuje da dve vojske imaju dobru saradnju koja se ogleda i u razmeni poseta na visokom nivou kao i u oblasti obuke i intenzivnoj saradnji vojnih akademija.

Ministar odbrane srbije Aleksandar Vulin je najavio mogućnost prve zajedničke vojne vežbe, rekavši da su odnosi Srbije i Kine na istorijski najvišem nivou.

On je istakao da se Vojska Srbije u Kini veoma poštuje, a da je Narodnooslobodilačka armija Kine snažna, moćna i brojna i da je jedan od najznačajnijih faktora mira u svetu.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kinom u Narodnoj skupštini Srbije, na prijemu je razgovarao i sa ambasadorkom Čen Bo.

Rekao je da je upravo Kina najveći investitor u Srbiji i da je predsednik Srbije Vučić uspostavio veoma kvalitetnu saradnju u svim segmentima, a koju je predsednik Kine Si Đinping nazvao čeličnim prijateljstvom.

Karić je podvukao intenzivnu kinesku podršku Srbiji u svim međunarodnim organizacijama, posebno kada je u pitanju teritorijalni integritet naše zemlje.

Podsetio je i da porodicu Karić sa NR Kinom vezuju izuzetni odnosi, te da BK grupa, koja danas važi za jednu od 100 najboljih kompanija na svetu, sa tom zemljom posluje još od 1984. godine.

"Kada se Bogoljub Karić 2004. godine kandidovao za predsednika Srbije i kada je osvojivši ogroman broj glasova, oko 20 odsto, zauzeo treće mesto, na osnivačkom kongresu naše partije bila je i delegacija NR Kine. Danas, recimo, veliki broj stručnjaka koji su završili Fakultet za menadžment u sportu Alfa BK univerziteta s uspehom u Kini trenira sportiste počevši od fudbala, preko vaterpola, do odbojke i košarke", rekao je Karić.

Vulinvojne vežbeKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva