:

:

TV Most

Foto: mod.gov.rs

clock

Septembar 15, 2020   22:54

0

163

Vulin na svečanoj akademiji povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Svečana akademija održana je večeras na Trgu srpskih vladara u Banjaluci, povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – 15. septembra.

Svečanoj akademiji prisustvovao je izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar odbrane Aleksandar Vulin sa članovima delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju putem video linka istakao je da je danas veliki dan za Srbiju i Republiku Srpsku. 

 - Danas slavimo jedinstvo i slobodu. Nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva našeg naroda i slobode za koju su se naši preci uvek borili i za koju ćemo uvek morati i želeti da se borimo i u budućnosti - naglasio je predsednik Vučić ukazujući na istorijski značaj datuma koji je izabran - 15. septembar, kada je izvršen proboj Solunskog fronta. 
 
Kako je istakao predsednik Vučić, zato je važno da danas, kada se suočavamo sa brojnim izazovima i velikim pritiscima iz sveta, kada vidimo da bez obzira na naše ekonomske uspehe naš narod i dalje očekuju teški dani, naš odgovor bude jedinstven.
 
 - Naš odgovor mora da bude sloga i borba pametnim političkim sredstvima za slobodu našeg naroda. I ako smo jedinstveni i ako smo složni i ujedinjeni, mi Srbi, a ovo nije samo državni praznik već svenarodni i svesrpski praznik, možemo da prevaziđemo sve nevolje i pobedimo sve probleme i da osiguramo i garantujemo budućnost naše dece - poručio je predsednik Vučić čestitajući praznik svim Srbima gde god da žive. 

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je ponosna što se danas sa Srbijom proslavlja važan nacionalni praznik prvi put, “koji treba da postane simbol našeg zajedništva, slobodarske tradicije i okupljanja”.
 
 - Kroz istoriju, borba za slobodu je uvek značila veliku žrtvu i uvek značila veliko stradanje. Niko nam je nije poklanjao, niti smo bilo koga za nju molili. Samim tim niko ne može da nam oduzme ni pravo da zajednički, sa visoko podignitim zastavama, slavimo naše jedinstvo, bratsku slogu i našu trobojku i bogatu slobodarsku tradiciju - naglasila je predsednica Cvijanović. 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, otvarajući svečanu akademiju, istakao je da je danas poseban i jedinstven dan, “dan kada smo se okupili u našem srpskom jedinstvu, u našoj slobodi i u onome što jeste naša nacionalna zastava”.
 
On je izrazio zahvalnost predsedniku Vučiću na inicijativi za obeležavanje ovog praznika. 

 - Ovaj dan više nego ijedan drugi koncentriše ono što jeste srpski nacionalni i državni interes - naše jedinstvo koje nam je potrebno i koje je kroz vekove pokazivalo upravo snagu borbe protiv ogromnih izazova koje smo imali kroz istoriju - istakao je Dodik dodajući da sa ovim praznikom počinje savim novi pristup srpskom nacionalnom odnosu u našem jedinstvu. 
 
Prvu svečanu akademiju povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, obeležio je bogat kulturno-umetnički program, a započela je intoniranjem himni Republike Srpske i Republike Srbije. Prikazan je i video matarijal iz filma u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film” o prvom srpskom ratnom fotografu Risti Marjanoviću, koji je svojim fotoaparatom ispratio celu srpsku golgotu Velikog rata.
 
Glumci Akademije umetnosti iz Beograda i Banjaluke govorili su tekst iz drame „Solunci govore“ Antonija Đurića, za muzički deo programa bio je zadužen Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a svečanost su obeležili i nastupi brojnih umetnika.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Aleksandar VulinBanjalukaDan srpskog jedinstva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva