:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2020   13:51

0

110

Vulin: Najveći odziv za dobrovoljno služenje vojske

Ove godine je najveći odziv za dobrovoljno služenje vojnog roka u proteklih pet godina, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da ni virus korona nije uspeo da spreči veliki broj momaka i devojaka da služe svojoj zemlji.

Vulin je to rekao u Leskovcu gde je sa načelnikom štaba Komande za obuku pukovnik Nikolom Dejanovićem obišao vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "septembar 2020", koji su na osnovnoj individualnoj obuci u Trećem centru za obuku u kasarni "Vojvoda Petar Bojović".

Uvežbavanje strojevih radnji, orijentacija, prva pomoć, rukovanje automatskom puškom i pripreme za gađanje, segmenti su obuke koju prolaze vojnici septembarske generacije i koji su danas prikazani ministru odbrane.

"Pripadnici septembarske klase vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka pokazuju veliki entuzijazam, pripremaju se za zakletvu i još jednom će obradovati Srbiju svojim znanjem, posvećenošću, ljubavlju prema svojoj zemlji i vojničkom pozivu. Većina njih hoće da ostane u Vojsci Srbije", istakao je Vulin nakon obilaska vojnika.

Ministar je naglasio da ga posebno raduje i čini ponosnim to što je ovo najveći odziv za dobrovoljno služenje vojnog roka u proteklih pet godina.

"Dok imamo ovakve generacije, dok se ovako pripremamo i obučavamo, Srbija može da bude sigurna da će biti slobodna i samostalna kao što je uvek i bila", rekao je Vulin.

Među podoficirima zaduženim za obuku septembarske klase vojnika je i stariji vodnik Dejan Ranđelović, koji ističe da tokom osnovne individualne obuke vojnici uče osnovne vojničke radnje, potrebne za dalje služenje vojnog roka, a kasnije i za rad u svojstvu profesionalnih vojnika Vojske Srbije.

"Osnovna individualna obuka je njihov prvi susret sa naoružanjem i opremom i svim onim čega ima na raspolaganju u Vojsci Srbije i u jedinicama gde će da nastave dalje služenje vojnog roka. Prvi put se susreću sa svojim ličnim naoružanjem, uče da rukuju njime, realizuju pripremna gađanja", naveo je Ranđelović.

Karakteristično za ovu generaciju, dodaje, je to što su vojnici došli izuzetno motivisani i izrazio zadovoljstvo što radit sa takvom grupom ljudi.

Navodi da je na obuci u Leskovcu 204 vojnika koji će vojničku zakletvu položiti 25. septembra.

Vojnik Aleksandar Kostić iz okoline Leskovca, na dobrovoljno služenje vojnog roka odlučio se zbog novog iskustva i želje da se zaposli u Vojsci Srbije.

"Služenje vojnog roka, to je škola života, ne samo vojničke obuke. To je disciplina koja je neophodna za život i sve stvari koje ovde radimo možemo da primenimo u privatnom životu kasnije", istakao je Kostić.

Za vojnika Todora Sretenova iz Niša služiti vojsku je nastavak porodične tradicije, koju je i on želeo da produži.

"Mnogi članovi porodice su služili vojsku, a neki su i zaposleni u Vojsci Srbije. Došao sam da to produžim i zbog izazova koje imamo u vojsci. Ovde je sve novo za nas, ali već smo ušli u korak sa tim i svi smo odlični", rekao je on.

Ističe da je život u kasarni odličan, hrana izvanredna, a smeštaj fantastičan i dodaje da po završetku služenja vojnog roka i on namerava da se aktivira kao profesionalni vojnik.

Osnovna obuka vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "septembar 2020" trajaće do polovine oktobra, nakon čega sledi premeštaj u specijalističke centre, gde će pohađati specijalističku individualnu obuku.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva