:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 11, 2020   11:24

0

75

Vulin: Ne smemo da ćutimo o srpskim žrtvama

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin pozvao je potpredsednika Vlade Hrvatske Borisa Miloševića da kaže tamošnjem ministru Tomu Medvedu da ne može da se meša u unutrašnja pitanja Srbije.

 

"Očekujem da mu kaže da je to potpuno neprihvatljivo i da treba da se izvini Srbiji. Šta oni žele? Da odlučuju o tome ko će da vlada u Srbiji? O tome odlučuju građani Srbije, niko drugi. Hrvati, bar deo društva, nepogrešivo osećaju i ocene ko dobro radi za Srbiju i na njega obruše nebo i to je najbolji dokaz da predsednik Vučić dobro radi svoj posao", rekao je Vulin tokom gostovanja danas na TV Pink komentarišući izjave iz Hrvatske da je srpskoj politici potreban preokret.
Ministarstvo odbrane saopštilo je i da je Vulin istakao da predstavnici hrvatske vlasti tuguju što Boris Tadić više nije na vlasti, uz izgovor da se sa njim moglo razgovarati.
"Naravno da se moglo razgovarati kada je to bila politika izvinjenja, politika u kojoj Srbija nije jačala svoju vojsku, niti su pitali za izbeglice, ni za imovinska prava, ni za radni staž tih ljudi, niti su obeležavali „Oluju“. Govorili su da Hrvati mogu da slave što su proterali Srbe, ali mi nećemo, jer mi gledamo u budućnost", rekao je on.
Vulin se zapitao o kojoj budućnosti, da li je tada bilo reči o budućnosti u kojoj Srbija ne sme da kaže da je proterano 250.000 ljudi i ubijeno 2.000 ljudi.
"Istina je ta koja među ljudima čini čvrste odnose" - rekao je on i zapitao se da li Srbi i Hrvati treba da imaju dobre odnose zato što će lagati sami sebe i ćutati o onome što je urađeno našem narodu.
Vulin je ocenio da kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića to nije moguće. "On zna da bi mnogo bolje prolazio da ćuti, da ne priča o tome, da se pravi da je sve u redu. Ali neće, zato što je Srbin. Što se nas tiče mi hoćemo da radimo zajedno, želimo miran Balkan, baš zato što Srbi žive na čitavom prostoru bivše Jugoslavije. Želimo da svuda bude mirno, da svi budu zaštićeni, sigurni i bezbedni ", rekao je Vulin.
Kako je dodao, "Oluja" je došla zato što smo ćutali o Jasenovcu. "Ne smemo da ćutimo o srpskim žrtvama. Hrvatski političari govore da „Oluja“ nije etničko čišćenje. Pa šta je? Dajte definiciju kako se to zove kada proterate 250.000 državljana svoje zemlje, a usput su svi Srbi. Šta je to, ako nije etničko čišćenje", zapitao se Vulin.
Dodao je da je Vučić prvi srpski državnik koji je imao hrabrosti da kaže da je NATO agresija i da je „Oluja“ zločin, da to obeleži i da nastavi da se bori za mir, da čuva odnose u regionu, ali da ne dopusti da srpski narod bude ponižen.
"Znam koliko ga to politički košta, kakva pitanja stignu posle svakog obeležavanje zločina u „Oluji“, znam kakvi napadi stignu na njega kada kaže da se u Srebrenici desio zločin, a ne genocid. Znam koliko je hrabrosti potrebno da čuvate Republiku Srpsku kao što je čuva Aleksandar Vučić i koliko je hrabrosti potrebno kada odete u Brisel i kažete da nema priznanja „Kosova“ ma koliku cenu da postavite. On to nosi i nalazi se u veoma teškoj situaciji zbog toga", rekao je Vulin.
Kako je zaključio, predsednik Vučić je u Skupštini podneo važan dokument - Strategiju nacionalne odbrane u kojoj je prvi put rečeno da je Srbija vojno neutralna zemlja i da Srbija kao pretnju sebi doživljava napade na Srbe bez obzira gde oni žive.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva