:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2022   21:01

0

145

Vulin o lažnim dojavama: Kazne treba da budu oštrije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže za RTS, povodom Dana policije, da je Srbija bezbedna zemlja i da građani imaju na koga da se oslone. Što se tiče učestalih dojava o bombama, Vulin ističe da kada pozivi dolaze sa našeg prostora, policija u ogromnom broju slučajeva dođe do osumnjičenih, ali da kazne treba da budu oštrije.

Proteklih nedelja lažne dojave o bombama praktično su postale svakodnevnica. Danas je zbog dojave evakuisana zgrada Radio-televizije Vojvodine.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je u Dnevniku RTS-a da kada pozivi dolaze sa našeg prostora, policija u ogromnom broju slučajeva dođe do osumnjičenih.

Međutim, u slučaju dojava iz inostranstva, kaže da je u pitanju specijalni hibridni rat, da bi se Srbija stavila pod određenu dozu političkog pritiska.

"Kada je na našoj teritoriji, to je mnogo opasnije po počinioca, a kada je u pitanju inostranstvo, potrebna nam je pomoć", napominje ministar i ističe da kazne treba da budu oštrije.

U Gambiji je sinoć uhapšena osoba koja je slala dojave o bombama u Srbiji, a Vulin ocenjuje da je tamošnja policija postupila onako kako se to očekuje, i u dobroj veri.

"Moram priznati da većina zemalja kojima se obratimo ne postupi baš na isti način. Imali smo zemlje članice EU koje su se pozivale na to da nema bilateralnog sporazuma. U pitanju je konkretno Poljska. Sa druge strane, imamo budimpeštanski protokol, koji reguliše upravo takve stvari, da nam nije ni potreban bilateralni sporazum. Nadam se da će to profunkcionisati i da će druge zemlje shvatiti koliko to nanosi štete Srbiji. Možete imati drugačije političke stavove, ali ne možete podržavati pražnjenje bolnica", poručio je Vulin.

Policija se, dodaje ministar, obraća svim provajderima, "Guglu", "Jahuu", i izlazi na svaku dojavu, koliko kod da zna da je lažna, jer se stvari ne prepuštaju slučaju.

"Mi konkretno sa ministarstvom prosvete radimo na određenim načinima da umanjimo ove probleme, da barem maturski ispiti prođu bez problema", navodi Vulin.

Dan policije obeležava se sutra

Dan policije obeležava se sutra. Centralna svečanost je u "Štark" areni, a nakon toga po tradiciji - Ulicom Kneza Mihaila defilovaće policijski orkestar, konjanici, pripadnici saobraćajne policije, Žandarmerije, vatrogasci. Na Kalemegdanu će biti druženje pripadnika MUP-a sa građanima.

Vulin je rekao da je Srbija bezbedna zemlja i da građani imaju na koga da se oslone, kao i da MUP vodi računa o svakom segmentu našeg života.

"U Srbiji se ne isplati baviti se kriminalom", poručio je ministar policije.

Izvor: RTS; Foto: TASS/Profimedia

Vulindojave o bombama
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva