:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 05, 2020   8:27

0

63

Vulin: Obezbeđeno 6.000 ležajeva u halama

Naš posao je da budemo spremni za najgori mogući scenario, rekao je za RTS ministar odbrane Aleksandar Vulin. VMC će od sutra moći da prima pacijente. Za dve nedelje bi trebalo da bude završena savremena bolnica na Karaburmi, a sutra u lajv strimu moći ćemo da gledamo radove koji će pokazati da je i privatni sektor sposoban da to uradi, najavio je Vulin.

Uporedo sa porastom broja novozaraženih, raste i angažman vojske na pripremi kapaciteta za smeštaj obolelih. Posle beogradskog i novosadskog sajma, prešli su na nove lokacije. Ali to im nije jedini posao.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, ministar Aleksandar Vulin je rekao da je obezbeđeno oko 6.000 ležajeva, koje bismo mogli da stavimo na raspolaganje zdravstvu. "Ne treba se sklanjati od toga, smeštaj, zdravstvena higijena", rekao je Vulin, dodajući da je počela i priprema "Štark arene".

Govoreći o rokovima, ministar odbrane kaže da je za vojsku rok juče. "Juče smo počeli da radimo Arenu, danas će biti završena. Nisu to samo tuševi već i brojna losgistika", ukazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, vojska obezbeđuje migrantske kampove, zdravstvenu infrastrukturu, sve gerotološke centre koji imaju više od 30 korisnika.  "Ne postoji vojska u Evropi koja ima toliko raznih zadataka i koja ih uspešno obavlja", izričit je Vulin.

"Svaki od zadataka je dovoljan da angažuje instituciju kakav je Vojska, ispunjavamo naređenja naše Srbije", rekao je ministar odbrane, dodajući da Vojska postiji da bi u najtežem trenutku bila uz narod.

Smatra da je podrška potrebna, jer, kako kaže, nije ovo vojska koja je imala preko 100.000 pripadnika, a postoji više zadataka.

"U veoma ograničenom broju pozivamo rezerviste koji su civilno sliužili rok u domovima zdravlja. Oni su u Novom Sadu, Beogradu, u vojnim bolnicima, na poslovima kada magacin treba da se očisti, kada mogu da se podele lekovi penzionerima", ukazao je ministar Vulin.

Ministar ističe da su oni služili civilno vojni rok, pa se ne angažuju tamo gde vojska radi sa naoružanjem. "Ovo se radi na organizovan načim, takvih ima 100 ljudi na čitavoj Srbiji", kaže Vulin.

Govoreći o vojnom objektu na Karaburmi, Vulin kaže da je VMC bio predviđen za komunikaciju sa vojnim osiguranicima a nekada je služio za regrutacije. "Dobili smo zadatak da za deset dana oformimo bolnicu sa respiratorima i kiseonikom, obezbedili smo 106 priključaka za kiseonik i oko 60 respiratora, od sutra od 7.30 biće obezbeđena personalom", istakao je Vulin.

Posao je organizovan tako da će se od srušenog dela objekta pored VMC napraviti savremena bolnica, kaže ministar odbrane. "Za dve nedelje će to biti, a sutra u lajv strimu gledamo radove koji će pokazati da je i privatni sektor sposoban da to uradi", najavio je Vulin.

Dragocena pomoć iz Kine i Rusije 

Govoreći o pomoći iz Kine i Rusije, Vulin kaže da se obe zemlje bore sa posledicama koronavirusa.

"Mi nismo tako strateški zančajni, dragocano je sve što smo dobili maske, brze testove, toplomere, vizire i znanje", kaže ministar odbrane i ističe da stručnjaci koji dolaze traže isto - bezuslovnu discipinu, izbegavanje kontakata između ljudi.

Prema njegovim rečima, oni ukazuju kako da to uradite, kako da zaštitite lekare i efikasnije koristite respiratore.

Smatra da niko na svetu ne zna kako ovo ide od prvog do poslednjeg dana, i zato izbegavamo njihove greške.

"Nema mera koje nismo primenili, radimo ono što rade Rusija i Kina, velika je stvar kada dođu ovde, i ako ima grešaka da se isprave", zaključio je Vulin.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva