:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 11, 2020   10:00

0

65

Vulin: Priština želi da administrativna linija bude granica

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da Priština želi da se kosovska policija nađe na administrativnoj liniji kako bi rekla da je to granica, što bi predstavljalo bezbednosnu pretnju.


 

On je gostujući na TV Pink, rekao da pripadnici Vojske Srbije (VS) imaju godinama jednovremene patrole sa Kforom u kojima se kreću "po tačno utvrđenoj liniji, koja se unapred zna", i da je tako bilo i nedavno kada su se iz Prištine čule optužbe da su srpske snage ušle na područje Kosova.

Prema njegovim rečima, "Priština uvek hoće da se kosovska policija, bez obzira što je ne prepoznaje nijedan sporazum, niti je ima u bilo kom dogovoru, nađe na administrativnoj liniji, oni bi da to bude granica".
"Ako ne bi bilo Vojske Srbije tu, ako bi sami nešto patrolirali, ili ako bi bili treća strana VS, Kfor i kosovska policija, oni bi rekli da je to granica. E nije granica već administrativna linija. VS ima sporazum samo sa Kforom, sve ostalo može da bude bezbednosna pretnja", rekao je Vulin.
On je rekao i da načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović ima redovnu komunikaciju sa Kforom i da su zadovoljni saradnjom sa njihovim predstavnicima.
Vulin je dodao i da ga plaši što međunarodna zajednica "ćuti" na "ideju Velike Albanije", koja ne može da se ostvari bez "velikog zla".

"Najveća bezbednosna pretnja u regionu je pokušaj pravljenja "velike Albanije". Ja to ponavljam i to se stalno potvrđuje. Pokušaj pravljenja "velike Albanije" ne može da pogodi samo Srbiju, pogodiće i Severnu Makedoniju, Crnu Goru. To je nešto što bez velikog zla ne može da se završi", rekao je Vulin. 
"Ovo ne radi Srbija, ne traži Srbija nečiju teritoriju. I opet ćutanje međunarodne zajednice. To je ono što mene plaši. Ovo su stari planovi Šiptara, tako je bilo oduvek, mi znamo kako da se nosimo sa tim. Ali kad međunarodna zajednica ćuti, a puna su joj usta mira, pomirenja, sporazuma, gledanja u budućnost. A šta je ovo? Je li to ta budućnost u koju treba da gledamo? Je li "velika Albanija" budućnost sa kojom treba da se pomirimo? Je li to ta sjajna perspektiva koja je pred nama, da napravimo "veliku Albaniju?", upitao je ministar Vulin.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva