:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 18, 2019   14:10

0

234

Vulin sa ministrima odbrane Grčke, Češke i UAE o saradnji

Ministar odbrane Republike Srbije, Aleksandar Vulin, sastao se na sajmu naoružanja u Abu Dabiju sa ministrima odbrane Grčke, Češke i Ujedinjenih Arapskih Emirata – Evangelosom Apostolakisom, Lubomirom Metnarom i Muhamedom Ahmedom el Bovardijem.

Aleksandar Vulin i Evangelos Apostolakis su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim nivoom saradnje u oblasti odbrane, a posebno su naglasili značaj zajednih vojnih vežbi specijlnih snaga, kao i zajedničko učešće u borbenoj grupi HELBROC gde je Grčka vodeća nacija, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vulin se zahvalio Apostolakisu za kontinuiranu podršku Grčke očuvanju teritorijalnog integritet i suvereniteta Republike Srbije i preneo da je dosadašnji odnos Grčke prema južnoj srpskoj pokrajini potvrda iskrenog prijateljstva dve države i dva naroda.

Naglasio je da je za Srbiju neprihvatljivo formiranje tzv. "vojske Kosova" i da se protivi smanjivanju broja pripadnika Kfora koji su angažovani na KiM jer za Srbiju Kfor predstavlja jedinu oružanu formaciju na Kosmetu.

Grčki ministar je rekao da će nastaviti sa pružanjem podrške Srbiji po pitanju KiM i naglasio da se ne slaže sa izjavama albanskih zvaničnika koji pozivaju na ukudanje granica pohvalivši odmerenu reakciju srpskih političara, navodi se u saopštenju. 

Tokom sajma naoružanja "IDEX 2019" Vulin se sastao i sa ministrom odbrane Češke Republike Lubomirom Metnarom s kojim je razmotiro ključna pitanja bilateralne saradnje u oblasti odbrane. 

Ministri su se saglasili da postoji mogućnost daljeg unapređenja. Metnar je rekao da je zadivljen srpskim štandom kao i količinom i raznovrsnošću naoružanja i vojne opreme koji su predstavljeni na sajmu. 

Vulin je češkog kolegu upoznao sa činjenicom da je srpska odbrambena industrija u razvoju i predložio da proširimo saradnju i na taj segment naročito u oblasti zajedničkih projekata za svetsko tržište.

Srpski ministar odbrane je istakao da je pokušaj stvaranja "vojske Kosova" u suprotnosti sa međunarodnim pravom i predstavlja najveći bezbednosni problem u regionu i podvukao da je za Srbiju po Rezoluciji 1244 Kfor jedina oružana formacija na Kosovu i Metohiji. 

"Nastavak projekata Srbije i UAE"

O saradnji u oblasti odbrane Vulin je u Abu Dabiju razgovarao i sa državnim ministrom odbrane UAE Muhamedom Ahmedom el Bovardijem.

Ministri su se složili da je saradnja u oblasti odbrane između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata veoma razvijena kao i da postoji mogućnost daljeg unapređenja. Naročito su istakli saradnju na poljima – obuke, medicine i vojne bezbednosti. 

Najavili su i razvoj vojno-tehničke saradnje i nastavak projekata koje zajedno rade Srbija i UAE. 

Vulin je ministru El Bovardiju predložio proširenje saradnje i na oblast obrazovanja i predložio da se oficiri Vojske UAE usavršavaju na našem Univerzitetu odbrane.

Izvor: Танјуг

VulinMinistarstvo odbraneČeškaGrčkaSrbijaUAE
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva