Vulin: Sa modernizovanim vazduhoplovima vojska će biti još moćnija

:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2019   16:34

0

65

Vulin: Sa modernizovanim vazduhoplovima vojska će biti još moćnija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin navodi da je srpsko vazduhoplovstvo u stanju da u potpunosti zaštiti bezbednost i sigurnost Srbije, ali da će sa novim letelicama i sa modernizovanim vazduhoplovima biti još moćnije.

Aleksandar Vulin koji je u pratnji komandanta RV i PVO general-majora Duška Žarkovića obišao aerodrom "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, gde se radi na modernizaciji aviona "orao", poručio je da će sa modernizacijom vazduhoplova Vojska Srbije biti još moćnija i snažnija.

Dodaje da ga posebno raduje to što će najveći deo modernizacije biti posledica rada domaćih stručnjaka i domaće pameti jer, kako je rekao, "samo ono što sami napravimo je suštinski naše".

"Mi nabavljamo najsavremenije letelice, modernizujemo ono što su drugi proizveli, ali isto tako vraćamo u potpuni pogon i domaću pamet. Proces modernizacije ‘orla’ i proces modernizacije G-4 je veoma daleko odmakao i u veoma skorom periodu očekujem da ćemo moći da našoj vojsci damo na upotrebu modernizovane vazduhoplove", naveo je Vulin.

Komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Dejan Vasiljević rekao je da se modernizacijom aviona "orao" postiže povećanje sposobnosti i efikasnosti upotrebe aviona u svim meteorološkim uslovima, i danju i noću, preciznost dejstava na cilj i smanjenje kolateralne štete. On je dodao da će modernizacija takođe omogućiti i veću sigurnost posade aviona.

"Dejstvom sa novim, vođenim raketama, uz korišćenje osavremenjene avionike, smanjuje se mogućnost pogotka posade koja je izvršila dejstva. Sama pasivna i aktivna zaštita koju avion poseduje značajno umanjuje mogućnost dejstava po avionu tokom leta i u toku borbenih dejstava", naglasio je pukovnik Vasiljević.

Vulin je poručio da će sa modernizovanim vazduhoplovima vojska će biti još moćnija
Vulin je poručio da će sa modernizovanim vazduhoplovima vojska će biti još moćnija
Zamenik komandanta 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Zoran Prodanović istakao je da će modernizacija aviona "orao" omogućiti dejstvo aviona sa većih visina i daljina, uvođenje savremenih raketa sa različitim sistemima navođenja u okviru integrisanog navigacijsko-napadnog sistema, a u celini mogućnost opstanka aviona u savremenim borbenim dejstvima.

Dodaje da se, takođe, postižu bolji efekti u pogledu upotrebe postojećeg naoružanja aviona "orao".

"Sa avionom koji se osavremeni na ovaj način i sa sredstvima koja budu uvedena, neke naredne generacije pilota moći će vrlo lako i brzo da pređu na neke druge avione i sisteme. Uhvatićemo korak sa savremenim vazduhoplovstvima i to je jedan od krajnjih ciljeva koji će se postići sa ovim programom", istakao je pukovnik Prodanović.

Obilasku radova na modernizaciji aviona "orao" prisustvovali su i v. d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić i zamenik direktora Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" pukovnik Siniša Radivojević.

Izvor: RTS

VulinVojska Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva