:

:

TV Most

Foto: mod.gov.rs

clock

Mart 10, 2020   12:44

0

203

Vulin sa novim šefom NATO kancelarije za vezu u Beogradu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa novopostavljenim šefom NATO Vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadnim generalom Tomazom Vitaleom, kojem je preneo da je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo formiranje tzv. vojske Kosova, kao i najavljeno uvođenje obaveznog vojnog roka na Kosovu i Metohiji.

Na početku sastanka, ministar Vulin poželeo je generalu Vitaleu mnogo uspeha na novoj dužnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar Vulin naglasio je da je Srbija vojno neutralna i da saradnja sa NATO-om pod okriljem Programa "Partnerstvo za mir" predstavlja optimalni okvir.

"Za Srbiju je apsolutno neprihvatljivo formiranje tzv. vojske Kosova, kao i najavljeno uvođenje obaveznog vojnog roka na Kosovu i Metohiji", naveo je Vulin.

On je rekao da Rezolucija 1244 jasno određuje da je KFOR jedina oružana sila na Kosovu i Metohiji i da tu ne može biti izuzetaka.

S tim u vezi, dodao je ministar Vulin, KFOR predstavlja jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije i Srbija se snažno protivi smanjenju broja pripadnika KFOR-a.

Ministar Vulin je posebno zahvalio italijanskom KFOR-u na ulozi u čuvanju manastira Dečani tokom martovskog pogroma 2004. godine.

General Vitale istakao je da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i poručio da neće biti smanjenja broja vojnika raspoređenih u okviru KFOR-a na Kosovu i Metohiji.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VulinNATOKFORKiMpogromTomazo Vitale
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva