:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo odbrane

clock

Februar 27, 2020   16:00

0

76

Vulin sa zamenikom načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa zamenikom načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske admiralom Timotijem Frejzerom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Kristina Meklaud.

Ministar Vulin naglasio je da će Srbija u skladu sa politikom vojne neutralnosti nastaviti da unapređuje odnose u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, prema svojim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Prema rečima ministra Vulina, KFOR je najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije i zato se Srbija oštro protivi smanjenju snaga KFOR-a, te da Srbi imaju najveće poverenje u KFOR pa bi smanjenje broja pripadnika KFOR-a bilo veoma loše. On je zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu na angažovanju svojih pripadnika u snagama KFOR-a, ali je ukazao da posebno zabrinjava formiranje tzv. „vojske Kosova“ i uspostavljanje tzv „ministarstva odbrane Kosova“, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo i predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 i ozbiljnu pretnju regionalnoj stabilnosti.

“Za nas je apsolutno neprihvatljivo da se pravi bilo kakva vojska na prostoru Kosova i Metohije, a posebno ne da silom, na bilo koji način, pokušaju uvesti Srbe u služenje te i takve vojske”, istakao je ministar Vulin.

“Protiv smo napada na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, a zabrinjava nas i kršenje Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini koje nastoji da naruši poziciju Republike Srpske, ugrožava srpsko stanovništvo i preti daljim nestabilnostima u regionu”, naglasio je ministar Vulin.

Republika Srbija i predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić daju pun doprinos jačanju stabilnosti i bezbednosti u regionu i to ostaje jedan od ključnih prioriteta naše politike i našeg angažovanja, poručio je ministar Vulin.

Admiral Frejzer istakao je da je britanska strana spremna da nastavi pružanje podrške u oblasti obrazovanja, usavršavanja i obuke pripadnika Vojske Srbije, kao i konkretne pomoći u uništavanju viška ubojnih sredstava koji predstavljaju pretnju bezbednosti na ovom prostoru.

Sagovornici su saglasni da su ukupni bilateralni odnosi dve zemlje dobri, uključujući i saradnju u oblasti odbrane u okviru koje je u 2020. godini planirano 33 aktivnosti.

Po završetku sastanka, Plan bilateralne vojne saradnje za 2020. godinu potpisali su pukovnik Miroslav Glišić iz Uprave za međunarodnu vojnu saradnju i izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu pukovnik Nik Ilić.

Izvor: RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva