:

:

TV Most

clock

April 02, 2019   11:02

0

205

Vulin: Sačuvali smo pravo na borbu i nadu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je Vojska u sukobu s NATO-om 1999. sačuvala zemlju, pruživši otpor koji je bio "herojski, uporan, nesalomiv preko svake nade".

"Da nije bilo te borbe i takvog uspeha svih boraca, Srbija ne bi mogla da bude samostalna i slobodna kakva sada jeste", rekao je Vulin u intervjuu za aprilski broj magazina "Odbrana" povodom 20. godišnjice odbrane od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Istakao je da je to "zločin koji je izvršen javno i bez kajanja", neprijateljski čin čije se "produženo dejstvo" i danas oseća. "NATO agresija postala je deo našeg svakodnevnog života, ne samo kao deo sećanja. Njene posledice su odredile budućnost Srbije. Razrušena zemlja brzo je postala plen nasilja i nereda, pljačkaške privatizacije. Više od 250.000 Srba je pred silom napustilo Kosovo i Metohiju, bez želje međunarodne zajednice da ispuni preuzetu obavezu o njihovom vraćanju na zemlju sa koje su proterani", rekao je Vulin.

Ocenio je da su "plansko urušavanje vojske, hapšenje, penzionisanje ili otpuštanje oficira i podoficira koji su ratovali, zapuštanje rezervnog sastava, prestanak ulaganja u opremljenost i obučenost vojske", bili deo procesa rušenja odbrambene moći zemlje.

Prema njegovim rečima, 1999. godine strategija četiri M – mobilnost, manevar, maskiranje i moral – pokazala se kao uspešna i vredna proučavanja, jer vojska nije kapitulirala posle 78 dana rata s najmoćnijom koalicijom u istoriji ratovanja.

Ministar je ocenio da je Kumanovski sporazum, "ma kako težak bio", izboren otporom vojske, a Rezolucija 1244 Sveta bezbednosti UN ne bi bila doneta da nije bilo vojske koja je opstala kao sila.

Vulin je posebno naglasio "sveprožimajuće jedinstvo naroda i njegove vojske" i podsetio da "ni u jednom ratu koji je Srbija vodila niko nije mogao da kaže gde počinje vojska, a gde prestaje narod".

Dodao je da je period od 2000. do 2012. godine karakterističan i po tome što je zvanična državna politika zabranjivala da se NATO agresija tako i nazove, a bilo je gotovo zabranjeno obeležavati godišnjice i sećati se palih drugova. "Od 2012. godine, kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, stvari se nazivaju pravim imenom, Srbija se ne stidi svoje borbe i ne odriče se nijednog svog oficira i vojnika. Edicija 'Ratnik' je naš način da sakupimo sećanja i iskustva najistaknutijih komandanata i da napišemo istoriju, da ne dopustimo da nam je pišu drugi", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija danas ima dobru i organizovanu vojsku, koju intenzivno oprema u želji da se prevaziđe 12 godina neulaganja i njenog svesnog urušavanja, a nizom mera čine se intenzivni napori da pripadnici Vojske imaju dobre uslove rada i bolji život. "Mi smo vojno neutralna zemlja. Odlučili smo se za najteži i najčasniji put. To znači da moramo biti spremni da se sami branimo i odbranimo. Vojna neutralnost je težak izbor, ali samo nam ona garantuje da ćemo biti izvan sukoba velikih i da nećemo morati po tuđem naređenju drugim narodima da radimo ono što je rađeno nama", rekao je ministar Vulin u intervjuu za Odbranu.

"Verujem u slobodu, u pravo mog naroda da bira kako će živeti i pravo mog naroda da ima državu koja će biti u stanju da ga zaštiti od ponavljanja genocida iz Prvog i Drugog svetskog rata, od novih Oluja i pogroma. Verujem u socijalnu pravdu i pravo čoveka da se bori za društvo ravnopravnih", istakao je ministar Vulin.

Naglasio je da je osećaj dužnosti i vernost idealu slobode vrednost koja čini Srbe narodom vrednim trajanja.

Izvor: RTS

Aleksandar Vulin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva