:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 09, 2020   16:54

0

147

Vulin: Srbi neće dozvoliti da im neko drugi piše istoriju

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da Srbi nisu među onim narodima koji će dozvoliti da im neko piše drugu istoriju ili da im neko bira prijatelje.

"Srbi pamte, poštuju, Srbi su dokaz da svaka generacija u istoriji našeg naroda je za mir spremna da učini skoro sve, a da za slobodu učini baš sve", rekao je ministar na skupu u Ruskom domu gde je ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko dodelio medalje ratnim veteranima Drugog svetskog rata.

Vulin je naveo da su nas pre 75 godina partizani upisali na pobedničku stranu sveta i zajedno sa Crvenom armijom mogli su da kažu da je zlo pobeđeno zaista i zauvek.

"Pre 75 godina svet je imao oči pune užasa Jasenovca, Aušvica, Dahaua i pre 75 godina niko nije mogao ni da pomisli da će se užas iz očiju sveta jednom izbrisati i da će izbledeti i da ćemo doći u vreme i pred generacije kojima ćemo morati uporno, i strpljivo da dokazujemo kako je svet tada izgledao, ko je bio pobednik, a ko poraženi, da ćemo doći u trenutak i vreme kada ćemo morati da objašnjavamo i dokazujemo da su žrtve-žrtve, a agresori-agresori", rekao je Vulin.

Ministar je dodao da je zato važno i vredno stajati danas pred veteranima jer su oni dokaz šta je bila istina.

Prema njegovim rečima oni su nas upisali na jedinu ispravnu stranu sveta, tamo gde su Srbi i Rusi oduvek bili.

Teško je poverovati da danas moramo da objašnjavamo, da dokazujemo, da se borimo "da ustaški pozdrav za dom spremni ne sme i ne može imati pravo građanstva i ne sme i ne može se izgovarati među slobodnim ljudima", kazao je Vulin.

"Vaša generacija nas je stavila među pobednike. Moja generacija ne sme dozvoliti da ta pobeda postane upitna i da se o njoj drugačije misli, da se umanji, da se izgubi.

Nije dovoljno 75 godina da bismo rekli - svi smo bili isti. Nismo i Srbi nisu među onim narodima koji dopuštaju da im ponovo pišu istoriju, zato što dnevna politika smatra da bi tako bilo bolje ili drugačije", rekao je Vulin.

Srpski narod se borio za svoju slobodu, zahvalan je jugoslovenskim partizanima na veličanstvenoj pobedi, kao što je zahvalan Crvenoj armiji što nam je beskrajno pomogla da oslobodimo naš glavni grad i dobar deo naše zemlje, naveo je ministar i dodao da "mi ne spadamo među one narode kojima je neko drugi doneo ili darovao slobodu".

Ocenio je da se svako ponosi ili stidi svojih predaka, ali da niko ne može da ospori istinu o Drugom svetskom ratu.

Ambasador je veteranima poručio da su oni primer junaštva, istrajnosti, posvećenosti i čvrstog stava u korist živih i u korist istine.

"Sa Srbijom smo zajedno i što se tiče memorijalnih stvari i borbe protiv revizije istorije, isto kao što smo bili u godinama Drugog svetskog rata", rekao je Bocan-Harčenko čestitajući veteranima 75. godišnjicu pobede nad fašizmom održanu u susret obeležavanju nacionalnog praznika - Dana Rusije.

Izvor: Танјуг

VulinBocan HarčenkoDan Rusije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva