:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo odbrane

clock

April 06, 2020   13:35

0

194

Vulin: Srbi ratove ne gube, ali moraju da prestanu da gube u miru

Polaganjem venaca na Spomenik pilotima braniocima Beograda danas je obeleženo sećanje na žrtve bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine.

Vence su položili ministar odbrane Aleksandar Vulin, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić.

Vulin je rekao da su 6. aprila 1941. godine Srbi bili jedini antifašistički narod u Evropi i dodao da su samo Srbi imali hrabrost da kažu da neće da budu deo trojnog pakta i novog fašističkog poretka.

"Zato smo platili strašnu cenu, ali zato je i naša zahvalnost opravdana. Šestog aprila 1941. godine nacisti su se upisali gde im je mesto, među zveri, a mi smo ostali tamo gde smo uvek i bili, među ljudima i među pobednicima”, rekao je Vulin.

Kako je naveo, generacija iz 1941. je za nas izborila pravo da budemo pobednici i da sa ponosom možemo da kažemo da pripadamo boljoj strani sveta, kako onda tako i danas.

Vulin je istakao da Srbi ratove ne gube, ali da moraju da prestanu da gube u miru.

"Srbi ratove ne gube, ali zato moramo da budemo u stanju da živimo u miru, trajemo i pobeđujemo. I ova užasna pošast koja pokušava danas da nas uništi, biće pobeđena. Biće pobeđena u miru zato što su Srbi to što jesu - narod slobode, pobednika i narod koji ume da odgovori svakome ko pokuša da ga uništi. Srbi su pobeđivali u ratovima, moraće da pobeđuju i u miru", dodao je Vulin.

Vesić je rekao da je na današnji dan pre 79 godina Beograd zverski bombardovan i uništen od strane avijacije Adolfa Hitlera.

Naveo je da je posle rata na suđenjima nacističkim generalima dokazano da nije bilo nikakvog vojnog opravdanja za napad na Beograd i da je to, kako je rekao, bio čist kapric Adolfa Hitlera i njegova želja da uništi jedan narod.

Vesić je rekao da su tada bombardovani uglavnom civilni ciljevi pošto vojnih ciljeva nije ni bilo.

Uništena je, podseća, Narodna biblioteka sa više od 3.500 knjiga, pogođeno nekoliko skloništa u kojima su poginuli uglavnom žene i deca kao što su sklonište kod Vaznesenjske crkve, u Karađorđevom parku, kod Crkve Svetog Aleksandra Nevskog.

Kako je rekao, zvanično Beograd je imao 2.271 žrtvu, a prema procenama Gradske uprave poginulo je skoro 4.000 ljudi od čega je oko 2.000 ostalo zatrpano u ruševinama.

"Zato se mi današnjeg dana sećamo kao jednog od najtužnijih u istoriji naše zemlje i Beograda, dana kada je naš grad zaista zverski uništen. Posebno smo ponosni otporom koji je naša vojska dala u odbrani Beograda, a to je bio šesti lovački puk, piloti kojima je ovde podignut spomenik jer su se hrabro borili za svoj grad iako ga je bombardovalo više od 600 nemačkih bombardera", rekao je Vesić.

Oni su, dodao je, braneći Beograd oborili više desetina aviona i pokazali kako se bori za svoju zemlju.

Vesić je naveo da je više od 145 pilota kraljevske avijacije je poginulo braneći svoju zemlju i dodao da je kraljevska avijacija jedina koja je u tom aprilskom ratu pružila otpor.

"Zato se danas, kao što se sećamo svih žrtava u bombardovanju Beograda, sećamo i hrabrih pilota koji su branili svoj grad i ušli u borbu znajući da ne mogu da je dobiju, ali znajući da obavljaju svoju dužnost", dodao je Vesić.

Venci u znak sećanja na žrtve šestoaprilskog bombardovanja

Povodom Dana sećanja na žrtve šestoaprilskog bombardovanja Beograda, ministar Zoran Đorđević i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položili su danas vence na spomen-obeležje u Aleji žrtava bombardovanja Beograda 1941. godine na Novom groblju.

Đorđević je rekao da bez obzira na vanredno stanje nemamo pravo da zaboravimo događaj od 6. aprila 1941. godine, bombardovanje Beograda, kao ni sve nevine žrtve koje su tog dana stradale da bismo svi mi danas živeli u slobodi.

On je poručio da se mora čuvati uspomena na sve te ljude, ali i na sve one koji su kasnije u borbi protiv fašizma dali svoje živote da bi naša zemlja bila slobodna.

Đorđević je naglasio da sa ponosom danas možemo reći da smo zemlja koja je uvek bila na pravoj strani i koja će i ubuduće gajiti slobodarske pravce i delovanja, kao i da ćemo naše buduće generacije edukovati kako to nikada ne bi zaboravili.

Nikodijević je istakao da je nacističko bombardovanje Beograda svakako jedan od najvažnijih i najtužnijih događaja u istoriji Beograda i dodao da se svi sa dužnom pažnjom sećamo svih nevino stradalih.

On je dodao da je veoma važno da se u ovakvim prilikama istakne naša uloga u Drugom svetskom ratu i naglasio da država i društvo sa ponosom ističu borbu protiv fašizma i nastanak moderne posleratne Evrope koja se zasniva na slobodi, jednakosti i ravnopravnosti među ljudima, državama i narodima.

Izvor: Танјуг

VulinII Svetski ratbombardovanje Beogradaoslobodioci
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva