:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2020   22:20

0

59

Vulin: Srbija nikada nije bila više u Republici Srpskoj i Republika Srpska u Srbiji

Svečanim prijemom u Skupštini grada Beograda, kojem je prisustvovao izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića ministar odbrane Aleksandar Vulin, obeležen je Dan Republike Srpske i godišnjica proglašenja prvog Ustava Republike Srpske.

Prijemu su prisustvovali i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i brojne druge zvanice iz svih sfera javnog života.

Obraćajući se prisutnima ministar Vulin je rekao da okupljanje povodom obeležavanja praznika Republike Srpske nije zato da bi se Srbija podsetila da Republika Srpska postoji već zato da bismo se videlii, sagledali šta je urađeno u godini za nama i pohvalili jedni druge zbog toga što „Srbija nikada nije bila više u Republici Srpskoj i Republika Srpska u Srbiji“. On je istakao i da „Republika Srpska nije nastala zato što je to odlučio neki savet ambasadora ni zato što je to bila volja političara ni zato što su velike svetske sile htele jednim sporazumom da prekinu rat“.

“Republika Srpska je nastala kao potreba srpskog naroda da se jednom i zauvek institucionalno zaštiti na prostorima na kojima živi, od jasenovačkog genocida i njegovog ponavljanja. Republika Srpska je nastala iz dubokog uverenja srpskog naroda da tamo gde nema svog sudiju ni policajca ni svog poslanika ni predsednika vlade, da tamo gde nema ni onog ko će da ga krsti ni onog ko će da ga leči, za njega nema ni pravde ni budućnosti ni istine ni napretka”, istakao je izaslanik predsednika i vrhovnog komandanta ministar Vulin i dodao da Srbija brine kada se kaže da će Dejtonski sporazum biti zamenjen odlukom ili voljom neke sile ili političara. Brine, jer nikome kao Srbiji i srpskom narodu nije stalo do mira, rekao je ministar odbrane.

Srpski narod, prema rečima ministra Vulina, ima svako pravo da se sakupi i sabere u svojoj prestonici, oko svoje Srbije i predsednika kojem veruje.

“Ne mogu Srbi biti jedini narod na Balkanu koji ima više političkih stavova i ciljeva kada su u pitanju temeljna opredeljenja njegovog postojanja. Samo sabrani oko svoje Srbije i svog Beograda kad donosimo jedinstvene odluke možemo biti sigurni da ćemo trajati i da ćemo se izboriti za tako malo koliko tražimo – da govorimo svojim jezikom, pišemo svojim pismom, sami biramo kako nam se zove crkva, da sami određujemo gde živimo i kako živimo, nikada ne ugrožavajući druge. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nikada ne povuče ni jedan potez da ne pomisli na svoju Republiku Srpsku i na Srbe gde god da žive ujedinjeni i okupljeni”, istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, narod koji je „pretekao jasenovačke kame i mrkonjićke jame nema pravo na neslogu i nema pravo da ne misli kao jedan kada je u pitanju njegov opstanak“, kao i da „nikada više u mučnoj tišini Srbija neće okrenuti glavu ni od jednog Srbina bez obzira gde živi“.

“Treba nam mir i ne grešim kada kažem da je Aleksandar Vučić jedini nezavisni politički lider na Balkanu koji beskrajno i bespoštedno traži mir. Otima se, bori se za njega često i na sopstvenu štetu. I ne grešim kada kažem da je srpski narod narod koji više od svakog drugog naroda traži mir, razumevanje, poštovanje, ali neću pogrešiti ni kada kažem da Republika Srbija nikada neće odćutati nijednu uvredu Republici Srpskoj”, naglasio je ministar Vulin poručivši: „Ako hoćete uspešnu Bosnu i Hercegovinu, onda mora biti uspešne Republike Srpske. Ako hoćete mirnu Bosnu i Hercegovinu, onda mora biti mirne Republike Srpske. Ako hoćete poštovanu Bosnu i Hercegovinu onda morate poštovati i Republiku Srpsku“.                                                                                    

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je da rukovodstvo Republike Srpske uspeva da očuva vrednosti na kojima ona počiva i pored pokušaja uzurpiranja koji traju od njenog osnivanja. Prema njegovim rečima Republika Srpska je dokaz slobode Srba u Bosni i Hercegovini i njihove želje da žive u miru.

Za Republiku Srpsku važno je da je Srbija stabilna, jaka i svakoga dana sve bolja i zbog toga, poručuje Dodik, pogledi Republike Srpske uprti su u Srbiju u koju se, kako kaže, dolazi da bi se zajednički gradila budućnost.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ponovila je da je Republici Srpskoj na putu razvoja Srbija jedini pravi oslonac i da je Republika Srpska čvrsto opredeljena da i dalje neguje bratske i neraskidive veze sa Srbijom te dodatno jača saradnju za koju kaže da je danas intenzivnija nego ikada.

“Republika Srpska je garancija našeg opstanka, ali i naše bezbednosti, razvoja i prosperiteta i zato smo dužni da branimo naše dostojanstvo i institucije, kao i nadležnosti koje nam je po Dejtonskom sporazumu dao ustav. Ne želimo ništa što je tuđe, ali nećemo dozvoliti da nam se oduzima ono što je naše”, istakla je predsednica Republike Srpske i poručila da Republika Srpska želi mir, saradnju i dijalog sa svima u Bosni i Hercegovini.

U ime organizatora svečanosti goste je pozdravio i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a Njegovo preosveštenstvo episkop remezijanski gospodin Stefan preneo je blagoslov Njegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva