:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo odbrane

clock

Januar 29, 2019   15:52

0

257

Vulin: Vojnici još jednom pokazali humanost i hrabrost

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović razgovarali su sa komandantom Intervidovskog poligona "Pasuljanske livade" potpukovnikom Nebojšom Lojpurom i starijim vodnicima prve klase Zoranom Petrovićem i Sašom Anđelkovićem, koji su spasili život meštanki Resavice u blizini poligona.

Nakon dojave prolaznika, brzom reakcijom, pripadnici Intervidovskog poligona iz sastava Komande za obuku, spasili su život ženi, koja je usled zdravstvenih tegoba, bez svesti promrzla ležala u snegu.

Oni su joj, naime, pružili medicinsku pomoć i brinuli su o njoj do prijema u ambulantu u Resavici.

Vulin je nakon današnjeg susreta, primetio da "gde god da su pripadnici Vojske Srbije, tamo je i red, tamo je i zakon i sigurnost i svaki građanin Srbije može da bude siguran da će biti zaštićen, a u trenutku nevolje da će imati na koga da se osloni".

"Na ovom primeru se pokazuje koliko je dragoceno biti pripremljen da pomogneš, pa i da sačuvaš ljudski život kada za to nastupi potreba", rekao je Vulin, te dodao da je ponosan na pripadnike VS koji su pomogli žei u nevolji.

Dodao je, međutim da ne može da bude ponosan na sve ljude, koji su, pre nego što su stigli pripadnici vojske, prolazili kraj žene koja je ležala u snegu.

"Pre nego što su oni došli, prošlo je više desetina ljudi i niko nije osetio potrebu da pomogne ovoj ženi", primetio je ministar, te poručio da "možemo da se obučavamo, da se razvijamo, da postajemo uspešniji, ali moramo prvo i pre svega da budemo bolji ljudi".

Prisećajući se tog hladnog januarskog dana, medicinski tehničar stariji vodnik prve klase Zoran Petrović, istakao je da su, po dobijanju informacije da se žena nalazi bez svesti u snegu od svog pretpostavljenog starešine, on i kolege iz jedinice, odmah krenuli na lice mesta.

"Gospođa je imala epileptični napad i početnu fazu smrzavanja. Nakon ukazane prve pomoći, kada smo je vratili u svesno stanje, transportovali smo je do doma zdravlja u Resavici", ispričao je Petrović.

Njegov kolega, stariji vodnik prve klase Saša Anđelković, objasnio je da je po dolasku na mesto događaja veoma važno bilo uspostaviti i održavati kontakt sa ženom, govorom i stiskom ruke, pa su od nje uspeli da saznaju i da od rođenja boluje od epilepsije.

"Tokom tih desetak minuta ona je imala još četiri serije napada. Na licu mesta smo joj ukazali prvu medicinsku pomoć, a sa njom smo bili i tokom transporta do zdravstvene ustanove u Resavici, gde su je zbrinuli", naveo je Anđelković.

Pripadnici Komande za obuku obišli su ženu tokom oporavka u zrdavstvenoj ustanovi u Resavici, a ona im je zahvalila na svemu što su uradili za nju tog dana.

Vulin i Mojsilović nagradili su pripadnike Komande za obuku koji su učestvovali u spasavanju sedmodnevnim boravkom na Tari.

Današnjem prijemu prisustvovao je i komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović.

Izvor: Танјуг

Vojska SrbijeMinistarstvo odbraneVulinMojsilovićPasuljanske livade
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva