:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo odbrane

clock

Avgust 14, 2019   14:13

0

93

Vulin: Vojska Srbije je vojska mira

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas, u kasarni "Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju, pripadnike pešadijske čete koji se pripremaju za učešće u multinacionalnoj operaciji „UNIFIL“ u Libanu.

Prema rečima ministra odbrane, učešćem u mirovnim misijama Vojska Srbije ne samo što predstavlja našu zemlju u najboljem svetlu i dobija pohvale iz čitavog sveta, već svakodnevno radi na svojoj daljoj obučenosti i prikupljanju i dobijanju novih iskustava.

"Svaki naš pripadnik koji ode u mirovnu misiju je obučen i opremljen po najvišim svetskim standardima i u potpunosti može da ispuni svaki zadatak. Vojska Srbije će u skladu sa politikom državnog rukovodstva predsednika Vučića voditi računa da da svoj maksimum na doprinosu politici vojne neutralnosti, ali i pomoći svakome kome je pomoć potrebna. Vojska Srbije je vojska mira i gde god da se mi nađemo tu su i red, zakon i mir. Mirovne misije u kojima učestvuje Vojska Srbije veoma pomažu na jačanju autoriteta i ugleda naše zemlje, ali i značajno pomažu da svakodnevne zadatke i našu prvu misiju – odbranu zemlje, možemo da uradimo na najbolji mogući način", rekao je ministar Vulin i poručio svim pripadnicima Vojske Srbije koji učestvuju u mirovnim misijama da se vrate baš takvi kakvi su i otišli, samo bogatiji za jedno iskustvo.

Komandir čete koja se priprema za učešće u multinacionalnoj operaciji u Libanu major Milan Kuburić istakao je da se obuka realizuje po planu i u potpunosti i da je motivacija ljudstva na veoma visokom nivou.

"Obuka je podeljena u tri celine. Prva celina je već realizovana pre formiranja ovog privremenog sastava i to je obuka individualnih specijalnosti - obuka vozača motornih i borbenih vozila, obuka nišandžija na borbenim vozilima i obuka bolničara u sastavu odeljenja u svakom vodu. Tokom prvog meseca težište će biti na individualnoj obuci i na delu kolektivnih zadataka obuke za učešće u multinacionalnim operacijama. Treća faza obuke je odlazak u bazu "Jug“ i poligon "Borovac“, priprema za evaluaciju i evaluacija od strane ekipe Generalštaba Vojske Srbije", rekao je major Kuburić.

Komandir Odeljenja zastavnik Miloš Veličković poručio je da će pripadnici čete koja se obučava za učešće u multinacionalnoj operaciji u Libanu primeniti sve procedure i postupke koje su na obuci uvežbavali i dodao da će dostojno predstavljati Vojsku Srbije i Republiku Srbiju i da će opravdati ukazano poverenje.

Tokom izvođenja obuke prikazani su rad Taktičkog operativnog centra, pešačka patrola s nailaskom na improvizovanu napravu, pešačka patrola s formiranjem privremenog kontrolnog punkta, kao i rad na osmatračnici i rad s optoelektronskim i telekomunikacionim sredstvima.

Današnjem obilasku prisustvovali su i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, načelnik Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović i komandant Treće brigade kopnene vojske brigadni general Slađan Stamenkovi

Izvor: RTV

VulinVojska Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva