:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2020   15:17

0

100

Vulin: VS može da pobedi i vidljivog i nevidljivog neprijatel

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uručio je danas najzaslužnijim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije vojne spomen-medalje i čestitao unapređenja u viši čin povodom njihovog doprinosa na sprovođenju mera u sprečavanju širenja virusne infekcije Kovid-19 i pružanju pomoći civilnom stanovništvu.

Medalje im je uručio na današnjem prijemu u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba, u prisustvu zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića.

Najviša vojna priznanja, vojne spomen-medalje za izuzetan doprinos sistemu odbrane i izuzetne rezultate u vojnoj službi, iz nadležnosti ministra odbrane, dobilo je 35, a vanredno je u viši čin unapređeno 13 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministar Vulin čestitao je unapređenima i nagrađenima u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

„Prenosim vam izraze njegovog ličnog poštovanja za sve što ste radili i činili i nade da ćete baš tako nastaviti. Borba koju ste vodili i koju još uvek vodite, koja nije završena, bila je borba za živote svakog od nas“, rekao je Vulin.

Bez obzira da li je neko bio bolestan ili nije, svako od nas je mogao da bude bolestan, da izgubi zdravlje pa i život, dodao je ministar.

„Posebno vi koji ste bili u prvoj liniji, bez obzira da li ste bili u kovid bolnicama, ili u bolnicama za lakše obolele, ili ste radili svoje svakodnevne zadatke i obaveze, obezbeđivali migrantske kampove, ustanove socijalne zaštite, obezbeđivali bolnice, domove zdravlja. Svi vi ste radili za građane Srbije, ne misleći o sebi. To je vaša najveća vrlina“, rekao je Vulin.

On je dodao da je Vojska Srbije pokazala svoje najbolje lice zahvaljujući upravo ovakvim oficirima.

„Činovi unapređenja, medalje, pohvale, ne mogu da pokažu koliko smo vam iskreno zahvalni, ali mogu vas i vaše porodice da podsete na teško vreme i vreme u kome se vaša hrabrost i vaš napor cenio. Zahvaljujem se i vašim porodicama, da nije bilo njih ni vi ne biste mogli da budete tako hrabri ni tako uspešni“, rekao je Vulin.

Ministar je kazao da Srbija ima razloga da bude ponosna na svakog od njih.

„Može da bude mirna, pouzdana i sigurna, jer ima vojsku koja je u stanju da pobedi i vidljivog i nevidljivog neprijatelja“, naglasio je ministar Vulin.

U ime unapređenih i nagrađenih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, obratio se pukovnik Veljko Milić, glavni medicinski koordinator privremene vojne bolnice na Beogradskom sajmu koji je zahvalio predsedniku Republike i ministru odbrane što su prepoznali njihov rad i što je taj rad i nagrađen.

Milić je zahvalio ministru odbrane što je svojim svakodnevnim prisustvom na terenu značajno doprineo da sve zadatke izvrše u potpunosti i na najbolji način te u svoje i u ime svojih kolega poručio da su ponosni što služe Srbiji.

U čin pukovnika vanredno je unapređen i Mlađan Garić iz Uprave za vojno zdravstvo, koji kaže da mu ovo unapređenje predstavlja veliku čast.

Čin zastavnika prve klase od danas nosi i Velibor Pašić, koji je bio raspoređen na dužnostima snabdevanja lekovima, sanitetskim materijalom i zaštitnom opremom jedinica Vojske Srbije i kovid bolnica i ambulanti.

Vojnu spomen medalju ministar Vulin danas je uručio i dr Radmili Dimitrijević-Rajić, specijalisti infektologu u Klinici za infektivne i tropske bolesti VMA.

„Nagrada koju sam danas dobila je nagrada koju primam u ime svih svojih kolega koji su se borili u sprečavanju širenja epidemije Kovid-19. Posebno sam počastvovana što sam dobila ovu medalju jer sam infektolog i smatram da je to kruna svog onog rada koji smo do sada ispoljili“, naglasila je Dimitrijević-Rajić koja je bila angažovana u kovid bolnici Kliničko-bolničkog centra Zemun na prijemu i trijaži pacijenata obolelih od kovid infekcije.

Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i licima i ustanovama van sistema odbrane, među kojima su i članovi delegacija Ruske Federacije i NR Kine, povodom angažovanja na sprovođenju mera za sprečavanje širenja virusne infekcije Kovid-19 i pružanja pomoći civilnom stanovništvu, ministar odbrane do sada je dodelio 64 vojne spomen-medalje, 25 plaketa Ministarstva odbrane, 128 zahvalnica, 33 pohvale, 66 nagradnih odsustva i 223 boravka u vojnodohodovnim ustanovama namenjenim za odmor i rekreaciju.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, dodaje se u saopštenju.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva