:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 15, 2020   20:25

0

151

Vulin: Zahvaljujući politici Vučića i Dodika, Srbi sa obe strane Drine i Srbi gde god da žive bliže su jedni drugima

"U ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Sbije Aleksandra Vučića svim Srbima gde god da žive, čestitam Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin danas u Banjaluci.

Ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da je još pre nekoliko godina počela inicijativu predsednika Vučića i predsednika Dodika da se obeležavaju najvažniji datume iz naše zajedničke prošlosti, ali ono što je važnije od tih datuma naše prošlosti, jeste što smo čvrsto vezali svoju budućnost. 

"Zahvaljujući politici predsednika Vučića i predsednika Dodika, Srbi sa obe strane Drine i Srbi gde god da žive su bliže jedni drugima nego što su ikada bili", istakao je izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je povodom prvog obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, uručio predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović repliku jedne od zastava jedinica Vojske Republike Srpske na današnjoj svečanosti na Platou ispred Palate Republike Srpske u Banjaluci.

Prema rečima ministra Vulina, u najznačajnije strateške dokumente Republike Srbije, u Strategiji nacionalne odbrane, uveli smo jasnu obavezu svih organa Republike Srbije, da da čuvaju i štite Republiku Srpsku i Srbe gde god da oni žive.

"Evo i današnji nacionalni praznik je dokaz da brinemo jedni o drugima, da  vodimo računa jedni o drugima i dokaz da nikada više, dokle god nas sreće ili nesreće budu okupljale, nećemo biti sami, nikada više. Nikada više Srbija neće moći da pomisli da okrene glavu od svoje Republike Srpske, a Republika Srpska da se oseti usamljenom i da pomisli da se o njoj ne brine", naglasio je ministar Vulin.

Mi Srbi, kako je dodao, ne živimo u jednoj državi, voljom velikih sila vekovima iza nas.

"Veći i moćniji od nas donosili su odluke gde ćemo da živimo i iza kojih granica ćemo da trajemo. Ali niko ne može više da nam zabrani, niko ne može da umesto nas da donese tu odluku da prestanemo da budemo jedinstven politički narod. Mi smo jedan politički narod u najznačajnijim nacionalnim odlukama i pitanjima, u onome što označava naše pravo i mogućnost da trajemo, našu slobodu. Odluke ćemo donositi sami. Srbi su se izborili za to da budu jedinstven politički narod, da zajedno donose odluke, da ne beže i da se ne stide od važnih nacionalnih tema i da u svom Beogradu uvek vide onu snagu koja će ih okupiti i objediniti, koja će ih zaštiti i koja će od njih tražiti pomoć i savet", istakao je ministar Vulin.

Ministar Vulin je naglasio da je danas ponosan što stoji baš tu, i što svim Srbima može da čestita ovaj veliki i važan dan, ponosan što se ne stidimo svoje prošlosti i ponosan što “vidimo jedno druge zajedno u boljoj i sigurnijoj budućnosti”.

"Srećan nam svima praznik, i da u godinama koje dolaze praznujemo uvek jedinstveni, slobodni i pod jednom srpskom zastavom", poručio je ministar Vulin.

Ostale replike zastava jedinica Vojske Republike Srpske biće postavljene na banjalučkom Trgu srpskih vladara i na Platou, a reč je o replikama zastava koje su predate na upotrebu Muzeju Republike Srpske u Banja Luci.

Muzeju Republike Srpske ustupljeno je 130 replika vojnih zastava Vojske Republike Srpske.

Ceremoniji primopredaje zastava prethodio je sastanak ministra Vulina i predsednice Cvijanović u Palati Republike Srpske u Banjaluci.
Tokom današnjeg susreta konstatovano je da saradnja beleži uzlazni trend, kao i da postoji prostor za njeno dalje unapređenje.

Svečanoj ceremoniji i sastanku prisustvovali su i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije činili su pomoćnik ministra za politiku odbrane mr Milan Ranković, načelnik Vojne akademije brigadni general dr Bojan Zrnić, zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Željko Bilić,  načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane pukovnik Duško Šljivančanin i izaslanik odbrane Republike Srbije pukovnik Danko Štrbac.

Zajednički praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, obeležen je u Republici Srpskoj i Srbiji u znak sećanja na dan kada je u Prvom svetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.

Rukovodstva Srpske i Srbije dogovorila su na sastanku krajem avgusta u Beogradu obeležavanje zajedničkog praznika Srpske i Srbije - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - 15. septembra, kada je probijen Solunski front.

Naime, 15. septembar 1918. godine jedan je od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda, kada je došlo do konačnog, odlučujućeg proboja Solunskog fronta i okončanja rovovskih, iscrpljujućih i tragičnih borbi koje su trajale od sredine 1916. godine.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Aleksandar VulinBanjalukaDan srpskog jedinstva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva