:

:

TV Most

clock

Januar 02, 2016   12:05

0

114

Vulin: 2016. mora da bude godina solidarnosti

Vulin je zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem prisustvovao puštanju u rad senzorne sobe namenjene za terapiju štićenika doma koji imaju problem sa orjentacijom.

Ministar je posebno zahvalio Elektroprivredi Srbije i Društvu lekara Vojvodine koji su finansijski podržali izgradnju senzorne sobe.

"Slogan EPS-a je "Uključi se u život", a mi smo danas ovu decu uključili u kvalitetnije uslove i dali im mogućnost za kvalitetniji život", rekao je Vulin i dodao da je EPS do sad donirao tri miliona dinara za slične namene i da je ovo četvrta senzorna soba koja je, zahvaljujući EPS, otvorena.

Vulin je zahvalio i lokalnoj samoupravi u Novom Sadu jer kako je rekao, sve socijalne ustanove u gradu imaju maksimalnu podršku od strane gradske administracije, baš kao što imaju i od Ministarstva.

Ministar je podsetio da je Dom za decu ometenu u razvoju institucija čiji je osnivač Pokrajina i pod ingerencijom je pokrajinske vlasti, ali je dodao da to ne predstavlja problem vladi i da se ulaže u to da se korisnicima stvore bolji uslovi.

"Iz republičkog fonda samo u 2015. godini u poslednjoj tranši za dom u Veretniku izdvojeno je devet miliona dinara. Očekujem da će u 2016. biti završen i proces licenciranja i da će dom raditi po najvišim mogućim standardima", rekao je Vulin.

Gradonačelnik Novog Sada rekao je da mu je drago što je 2016. godina počela konkretnom pomoći domu u Veterniku.

"Pre svega treba zahvaliti ministarstvu na čijem čelu se nalazi Vulin, i njemu lično na inicijativi, a posebno mi je drago da postoji dosta društveno odgovornih kompanija kao što je EPS, koje deo svojih zarada usmeravaju u opšte društveno dobro", rekao je Vučević.

Direktor Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku Zoran Arbutina rekao je da senzorna soba služi za terapijski tretman koriniska koji imaju probleme sa senzornom orjentacijom.

"To podrazumeva individualan tretman koji treba da da rezultate u prilagođavanju čulnih stimulansa, kako bi se postigao adekvatan odgovor kod svakog korisnika koji ima disfunkciju na tom polju", rekao je Arbutina.

On je rekao da je dom u 2015. godini uradio dosta stvari u delu opremanja prostora za korisnike, od čega je posebno izdvojio činjenicu da su nepokretni korisnici sa sprata premešteni u prizemlje, a da je u jednom od najstarijih blokova u domu ugrađena nova trpezarija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva