:

:

TV Most

clock

Jun 21, 2015   12:05

0

117

Vulin: Azilanti sve brže napuštaju Srbiju

Vulin je ovu tendenciju ocenio kao strah azilanata da posle neće moći da odu iz naše zemlje, i to na osnovu brojki koje pokazuju da je smanjen broj azilanata koji traže stalni smeštaj u Srbiji, prenosi Tanjug.

"Mi smo prosečno imali oko 600 ljudi koji traže stalni smeštaj, sada ih imamo negde oko 200 - 250 onih koji ostaju u nekom od naših smeštaja. Strah postoji i očigledno da taj strah izaziva ljude da što brže napuštaju Srbiju", rekao je Vulin novinarima u Subotici.

Pred sutrašnju sednicu vladine Radne grupe za azilante, na čijem je čelu, Vulin je rekao da je potrebno sagledati stanje po pitanju azilanata i šta je potrebno preduzeti kako bi zaštitili zdravlje i bezbednost građana Srbije, ali i isto i svih onih koji dolaze i prolaze kroz našu zemlju.

"Mi ćemo sve raditi u skladu sa najvišim svetskim i evropskim standardima, u skladu sa našim zakonodavstvom, na prvom mestu štiteći interese naše zemlje, ali vodeći računa o ljudskim pravima svih", kazao je Vulin.

Ministar je ponovio da Srbija ne može nikoga sprečiti da podigne zid, ali da Srbija zidove neće dizati prema svojim susedima, te da nije kriva za trenutno stanje, već "trpi posledice tuđih politika i tuđih grešaka".

"Mi nismo izazvali ratove u severnoj Africi, mi nismo ove ljude podstakli da idu bilo gde, nismo uništili njihove domovine, njihove domove. Saosećamo sa njihovom nesrećom, postupaćemo prema ljudima kao ljudi. Tako smo radili u čitavoj svojoj istoriji i ova generacija neće biti izuzetak", poručio je Vulin.

Ministar je podsetio da će 1. jula biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske i napomenuo da u vreme kada je sednica dogovarana "niko nije razmišljao o zidu".

"To je nešto što je potpuno nova činjenica. Sigurno da ćemo i o tome razgovarati jer je to nešto što neposredno utiče na naš život", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, nadležni organi rade na sprečavanju ilegalnih prelazaka granice, a da oni koji zatraže azil, u skladu sa međunarodnim konvencijama, imaju pravo na slobodno kretanje.

"Ne možete vi nikoga zatvoriti u zatvor i staviti iza ograde, u nekakvu žicu i reći mu da ne može da se kreće. Može da se kreće, naravno, a na nama je da obezbedimo da to kretanje bude sigurno, bezbedno, sanitarno čisto, da sve bude u skladu sa odgovarajućim standardima", rekao je Vulin.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva