:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Februar 24, 2020   17:18

0

160

Vulin:Umesto zahvalnosti, premijer Crne Gore napada Vučića

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio da Srbija plati poreski dug Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, a da je cilj Vlade Crne Gore stvarno izmirenje duga, ova vest bi ih obradovala.

"Umesto zahvalnosti, napad na Vučića. Cilj Vlade Crne Gore nije ni plaćanje duga, ni poštovanje zakona. Srpskoj pravoslavnoj crkvi treba oduzeti imovinu, a Srbima pamćenje", rekao je Vulin reagujući na izjavu premijera Crne Gore Duška Markovića da "Mitropolija crnogorsko-primorska ne ispunjava poreske obaveze i da ih u tome neće podučavati niko, pa ni predsednik Srbije".

Vulin u izjavi za javnost kaže da će predsednik Srbije pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi i sačuvati naše svetinje, ovaj put u Crnoj Gori.

"Vlada Crne Gore će morati da nađe neko drugo opravdanje za otimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Poreski dug, pravi ili lažni će biti pokriven. Aleksandar Vučić ne pokušava da nauči bilo čemu Duška Markovića, bio bi to gubitak vremena, za njega je prekasno da bilo šta nauči", zaključio je ministar Vulin.

Marković: SPC je dužnik, neće nas Vučić podučavati

Crnogorski premijer Duško Marković tvrdi da je Mitropolija crnogorsko-primorska poreski obveznik koji ne ispunjava obaveze, te da Zakon važi za sve i o tome ih, kaže, neće podučavati niko, pa ni predsednik Srbije, prenele su podgoričke Vijesti.

"Zakon važi za sve, o tome nas neće podučavati niko, pa ni predsednik Srbije. Poreski obveznici su oni koji rade i ostvaruju prava u Crnoj Gori, a ne građani druge države i njeni zvaničnici. Poreska uprava Crne Gore radi zakonito", rekao je Marković u Londonu, gde učestvuje na IV investicionoj konferenciji za Zapadni Balkan koju je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša rekao je u subotu da je MCP dužna više miliona evra na ime poreza, što su iz MCP negirali, tvrdeći da su to neprovereni i neutvrđeni podaci.

Iz MCP kažu da je u pitanju "hajka protiv Crkve".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u međuvremenu da će Srbija platiti "sve što treba", ukoliko je to potrebno, a da se ne oduzimaju svetinje SPC.

Ekonomski eksperti, koji su želeli da ostanu anonimni, međutim, kažu za Vijesti, da je Mugoša obelodanjivanjem informacije o poreskom dugu SPC prekršio Zakon prema kojem su takve informacije tajna.

Sada bi, kažu, Mugoša trebalo da saopšti i imena i nazive svih drugih poreskih obveznika koji su dužni po tom osnovu.

Izvor: Танјуг

VulinVučićCrna GoraMarkovićZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva